IMG f95b2142e54f48200083174a9627e549 V 1536x864Вчора,1 вересня, у селі Буянів Журавненської територіальної громади Львівщини вчора, 1 вересня, не відкрились двері школи для учнів. Як виявилось, її та ще кілька шкіл цього літа ліквідували місцеві депутати з метою оптимізації та економії коштів.

Про це повідомляє «Діло».

У Буянові раніше навчалося 30 дітей, зокрема учні із сусідніх населених пунктів, де раніше скоротили школи.

«Тепер їм щодня доведеться долати близько 17 кілометрів по жахливих дорогах. Ми як батьки виступаємо категорично проти того, аби нашу школи закривали. У сусідньому селі є школа з такою ж кількістю дітей і її не закривають. Директор школи також нас підтримує. Кількох вчителів вже звільнили та дали їм місця в інших школах. Ми з батьками ходили по усіх інстанціях та департаментах і просили, щоб її не закривали. В сільську раду надходять листи, щоб відтермінувати її закриття, але наш голова вважає, що він все робить правильно. Приміщення школи досить нове, відповідає усім стандартам, у минулі роки батьки самі робили там ремонт.

IMG be033c47cdec43385959a63a3e531e58 V
рекомендація про відтермінування закриття школи
З шкільним автобусом зараз також є проблеми. Обіцяють через місяць ще один новий шкільний автобус. Вчора, 1 вересня, «Школярик» забрав з села Чертіж дітей о 07:20 год ранку, привіз до школи і поїхав у інші села, по інших дітей. Тобто місць в транспорті не вистачає і об’їхати всі 5-6 віддалених сіл він не може. Дорога в аварійному стані і це забирає багато часу.

Вчора на лінійці не було ні дирекції, ні вчителів. Ми з батьками зробили для дітей святковий концерт. До Батьків почали надходити погрози, щоб вони забирали документи дітей зі школи. Батьки вже панікують, бо їм погрожують соціальними службами, заявами в суд.

Серед людей ходять чутки, що близьким другом голови є депутат Кіт, який двічі відвідував громаду цієї весни та багато вкладає в нерухомість, але документів звісно ніхто не бачив», – каже мешканка села.

Також місцеві мешканці кажуть про чутки, нібито близьким другом голови селищної ради є депутат Кіт, який вже двічі цієї весни відвідував громаду. За їх словами, він багато вкладає у нерухомість, але відповідними документами жителі села не володіють.

17 червня депутати Журавненської ради більшістю проголосували «за» закриття школи. Депутат цього округу Микола Лаврись переконує, що закриття школи жодної економії коштів місцевому бюджету не принесе.

«У нас відбулись громадські слухання і люди одноголосно виступили проти. Їхню думку до уваги не взяли і депутати проголосували за. Був ряд акцій протесту, їздили і до обласної ради, і скарг написали багато в прокуратуру, міністерство і т.д. В четвер, 26 серпня, на сесії я пропонував попереднє рішення скасувати, але питання не включили в порядок денний. Зараз школа перебуває у процесі припинення. Але там є юридична колізія – частина батьків не забрала особові справи дітей зі школи. Щоб дітей перевели в іншу школу, треба, щоб батьки написали заяву. Батьки цього робити не хочуть і діти ніби зараховані до неї. Найближча школа у селі Монастирець, що більше десяти кілометрів звідси і їхати туди близько 30 хвилин, що вдвічі перевищує норму доступності навчального закладу для перших класів. Шкільного автобуса ми досі не бачили і невідомо чи він взагалі буде. За моїми підрахунками, ОТГ більше витратить грошей на довезення, коли закриє школу, ніж зекономить на її утриманні. В найкращому випадку, це будуть ті самі витрати, але я думаю, що вони будуть ще й у мінусі», – каже Лаврись.IMG 31082e61862b8337e05b4152a804e4b9 V e1630520023611

За словами місцевих, під час сесії селищний голова Василь Вітер публічно сказав про те, шо на місці школи може бути відпочинкова база.

«Це те, що чули усі депутати. Але це було б незаконно, навіть якщо школу закриють, приміщення має використовуватись з освітньою метою», – додає Лаврись.

Натомість селищний голова Василь Вітер заперечує таку можливість і каже, що таким чином в територіальній громаді були оптимізовані 4,5 школи.

«Про відпочинкову базу я вперше чую. Що стосується шкільних автобусів, то вони є. Семеро дітей сьогодні вже пішло у школу в селі Монастирець. Якщо завтра батьки не заберуть справи дітей і не віднесуть у школу, яка їм потрібна (Журавно чи Монастирець), то цим будуть займатись відповідні органи. Вся процедура була пройдена згідно чинного законодавства. Були оптимізовані чотири з половиною школи», – пояснює Василь Вітер, але уточнювати, яку суму зекономить місцевому бюджету закриття шкіл не хоче.

Батьки учнів молодшої школи у селі Дубравка Журавненської територіальної громади також протестують проти закриття їх навчального закладу.

«У нашій школі шість дітей, але є всі можливості для навчання. Минулого року батьки за свій кошт робили там ремонт, заливали стяжку. Що буде у приміщенні школи ніхто не знає, напевно руїни. Дороги довкола жахливі. Це діти 1-4 класів і їм у дорозі стає погано, закачує. Закрити це не вихід. Нехай спершу зроблять нормальну дорогу, а тоді закривають школу. Дітям підходять теперішні умови навчання, вчителька може приділити їм більше часу і гарно пояснити. Ми ходили сьогодні на лінійку», – каже п. Леся з Дубравки.

IMG 49e00c2f0c9a85929a1dd99be6f1f813 V e1630520184901
молодшу школу у Дубравці сьогодні відчинили, але як бути завтра батьки не знають