image56457457У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі провели трансплантацію нирки 14-річній мешканці Львова, у якої власні нирки не працювали. Донором нирки став батько пацієнтки. Операція пройшла успішно: і реципієнтка, і донор почуваються нормально.

Про це інформує Zaxid.net.

Це вже друга трансплантація нирки дитині у цьому році. Першу провели 20 квітня 2021 року 13-річній львів’янці. Донором також був батько. Відтепер лікарі Центру проводитимуть трансплантації на постійній основі, оскільки 11 серпня Центр включений у пілотний проект МОЗ з трансплантації органів.

Пересадку нирки дітям у західному регіоні України проводять лише у Львові, тому у Центрі проводитимуть трансплантацію не лише дітям Львівщини, а й інших областей.

Другу трансплантацію нирки провели 31 серпня, але лікарі повідомили про пересадку лише 10 вересня, коли остаточно переконалися, що усі показники у реципієнтки в нормі.

За словами трансплантологів, технічно трансплантація нирки дитині є складнішою, ніж дорослому, оскільки донором є дорослий і розмір його нирки більший від дитячої, що створює певні труднощі в її імплантації в черевну порожнину. Діаметр ниркових судин у дітей завжди менший, ніж в дорослих, тому їх складніше пришити. І післяопераційне відновлення у дітей проходить довше та важче, ніж у дорослих.

У 14-річної львів'янки, якій пересадили нирку, діагностували хронічне захворювання нирок. Вони у неї зовсім не працювати. З листопада минулого року вона була на гемодіалізі. Тричі на тиждень їй очищали організм за допомогою апарата «штучна нирка».

«Трансплантацію нирки дитині проводили команди лікарів нашого Центру і Львівської обласної клінічної лікарні. Операція пройшла успішно: стан і реципієнтки, і донора в нормі. Дитина повертається до нормального повноцінного життя. До нас приходитиме лише на контрольні огляди», – каже директор Центру Андрій Синюта.

До операційної бригади, яка проводила пересадку нирки, увійшли лікарі Центру: дитячий нефролог Роман Андруневич, дитячі хірурги Андрій Кузик і Світозар Халак, анестезіолог Роман Собко. У команду лікарів Львівської обласної клінічної лікарні увійшли хірурги-трансплантологи, які мають великий досвід з пересадки нирки: професор Ігор Кобза, доцент Ростислав Жук, Роман Савронь, Данило Федорів і анестезіолог Роман Михальчук.

«Стан дівчинки після пересадки нирки нормальний. Показники у нормі, дитина ходить, почувається добре і готується до виписки з лікарні. У понеділок, 13 вересня, дівчинка піде додому», – каже Роман Андруневич.

За словами дитячого нефролога, цього року у Центрі планують провести, як мінімум, ще дві пересадки: 6-річному хлопчику з Львівщини і 4-річному хлопчику з Івано-Франківської області.

Наразі у Центрі проводять пересадки нирки дітям від родинного донора, а згодом планують проводити і від посмертного. Лише на Львівщині, як повідомив Роман Андруневич, є 27 дітей, яким потрібна пересадка нирки. Приблизно стільки ж і в інших областях Захілної України.

Такі операції для пацієнтів є безкоштовні, точніше, за неї лікарні платить держава. За кордоном такі операції для українців коштують понад 60 тис. євро.