9892CEB9 C810 464B AC5D 8FFE631B96A5Станом на 22 вересня в Україні зафіксовано 95 летальних випадків серед тих, кому робили щеплення проти Covid-19. При цьому 77 із них точно ніяк не пов’язані з вакцинацією, розслідування решти випадків поки що тривають. Про це повідомили в Державному експертному центрі МОЗ у відповідь на запит LIGA.net.

У центрі МОЗ розповіли, що від початку вакцинації проти коронавірусу отримали 95 повідомлень про летальні випадки серед тих, кому вже зробили щеплення. При тому, що в Україні щепили 6 304 016 людей, тобто це 0,0015% від усіх щеплених.

За протоколами розслідувань, 77 з 95 повідомлень – це випадкова подія, яка збіглася в часі з проведеним щепленням. Серед померлих були здебільшого люди старшого віку – зокрема 80 і 90 років.


Серед причин смерті були хронічні захворювання, розриви аневризм (вроджених) судин головного мозку, інша патологія. При тому наголошується, що у тих, хто хворів коронавірусом, тромбози розвиваються частіше у 10-15 разів, ніж у вакцинованих. Розслідування причин решти 18 смертей триває, тому поки що не можна сказати, чи пов’язані вони з вакцинацією.

У МОЗ переконують, що всі випадки смертей, навіть через тиждень після щеплення, розглядаються як підозра на побічний ефект і ретельно розслідуються.

Відомство пояснює, що кожен структурний підрозділ з питань охорони здоров’я в регіонах має свою регіональну групу оперативного реагування, яка розслідує летальні випадки після щеплення. До таких груп входять епідеміологи, інфекціоністи, неврологи, алергологи, імунологи, анестезіологи, педіатри, терапевти та судмедексперти.

Також є центральна група оперативного реагування при МОЗ, яку залучають в складних випадках. Експерти груп збирають такі дані про стан здоров’я та кількість людей, яких вакцинували цією ж вакциною, серією/партією, з цього ж флакону; детально вивчають медичні дані пацієнта; аналізують повідомлення про аналогічні випадки, які були зареєстровані в Україні та світі, наукові дослідження тощо.

МОЗ наголошує, що доки не завершилося розслідування, не можна казати, що смерть настала внаслідок щеплення.