209634 Osyp Kurylas photo lviv.in.ua. 960x380 0У Національному музеї у Львові показали документальний фільм про відомого українського живописця, графіка, очільника мистецького відділу Пресової квартири Легіону УСС Осипа Куриласа. Про це інформує "Еспресо.Захід".

Це перший показ новоствореного фільму "Осип Курилас. Повернення в історію" на великому екрані. Саме в такий спосіб творці стрічки (зокрема її режисер та оператор, відомий львовознавець, фотомайстер і засновник порталу "Фотографії Старого Львова" Роман Метельський) віддали належну шану пам'яті про одну з найзагадковіших фігур нового українського малярства, якій минулого року виповнилося 150 років.209632 kurilas 3 960x380 0209633 kurilas2 960x380 0

Як наголосив на представленні стрічки директор Національного музею у Львові Ігор Кожан, те, що фільм уперше презентують саме в цій мистецькій скарбниці – не випадково: на початку 1920-х рр. Осип Курилас викладав у художній школі, створеній Олексою Новаківським за допомоги митрополита Андрея Шептицького. А після смерті Новаківського ту школу очолив, тісно спілкувався з Національним музеєм, дарував і продавав йому свої твори. Щоправда, доля не пошкодувала творів Куриласа у збірці Національного музею. 1952 року радянські партійні чиновники вилучили з цієї збірки та знищили понад 2000 творів українських митців, серед них – понад добру сотню робіт Осипа Куриласа, зокрема на стрілецьку тематику. До наших часів ці унікальні зображення дійшли хіба на листівках, які видавали в 1914-1918 роках.209631 kurilas 4 960x380 0

Ідея фільму "Осип Курилас. Повернення в історію", як це часто буває з унікальними ідеями, народилася випадково. Повертаючись наприкінці минулого року з Нагуєвичів, де як куратор презентував творчість засновника професійного кіно на Галичині Юліана Дороша, Роман Метельський, минаючи Щирець, згадав, що звідси родом Осип Курилас. Очільниця благодійного фонду Нагірних, котра багато років займалася архівами діячів культури та мистецтва у Львівській національній галереї мистецтв Наталя Філевич, зауважила, що існує відеохроніка кінця 1940-х років, присвячена Куриласу. Подальше заглиблення в тему наштовхнуло на думку зробити про художника окреме кіно, куди включити фрагменти з відеохроніки, яка була німою.

Сценарій до стрічки написав автор поважного альбому про Осипа Куриласа Андрій Крижанівський, музику – Анастасія Здвіжкова. Документальні тексти художника начитав відомий "заньківчанин" Януш Юхницький, голос автора зазвучав голосом "піккардійця" Славка Нудика. А зняли фільм за кошти Фонду Нагірних, родини Куриласів з Америки та небайдужих мешканців Щирця, звідки Осип Курилас родом, де є його музей і де фільм покажуть уже незабаром.

Як зізнався Роман Метельський після перегляду, він дуже хвилювався. "Я увесь показ стежив за реакцією глядачів. Є така особливість: коли людям стає нудно, вони починають скрипіти стільцями. Під час показу стрічки "Осип Курилас. Повернення в історію" в залі було тихо. Отже, йдемо далі".