1 089775Звання “Герой України” Бойку, який був обраний до Верховної ради за списком нині забороненої партії ОПЗЖ, присвоїв Леонід Кучма 2004 року. 

Про відсутність достатніх підстав для застосування персональних санкцій щодо одного з лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрія Бойка йдеться у відповіді Офісу президента на запит Руху “Чесно”.

Раніше петиція про негайне позбавлення фігуранта Реєстру держзрадників Юрія Бойка звання “Героя України”, яку подав лейтенант ЗСУ Андрій Гайдай, зібрала понад 26 тисяч голосів українців.

9 грудня Володимир Зеленський відповів на петицію, доручивши Прем’єр-міністру Шмигалю проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних обмежувальних заходів щодо Бойка. 

Майже за місяць Денис Шмигаль надіслав відповідь Володимиру Зеленському про те, що наразі недостатньо підстав для застосування санкцій щодо Юрія Бойка, зазначають у “Чесно”.

1 863098577

Рух "Чесно" нагадує, що Юрій Бойко вже після повномасштабного вторгнення росії в Україну, 26 лютого, включався в ефір головного пропагандиста кремля володимира соловйова, де іронізував над трагічною ситуацією в країні та поданням інформації українськими ЗМІ.

Звання Героя Бойку присвоїв Леонід Кучма у 2004 році, коли той очолював НАК "Нафтогаз" і домовився про газові заборгованості перед росією та Туркменістаном. 

Улітку 2004 року Кучма відзначив Бойка орденом "Держава" та присвоїв звання Героя України. В указі це сформульовано так: "за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю".

1 87408475

Крім того, рух “Чесно” нагадує про ще один газовий аспект діяльності Юрія Бойка - він є фігурантом корупційного скандалу 2011 року, який у ЗМІ відомий як "вишки Бойка". Його підозрюють у причетності до закупівель двох морських бурових вишок через офшорні компанії. Зокрема держкомпанія "Чорноморнафтогаз", яка на той час перебувала в підпорядкуванні міністерства Бойка, за результатами тендеру купила ці вишки. 

Збитки держави від цієї покупки оцінюються у 400 млн доларів. Так, у 2016 році НАБУ повідомило, що у них немає кримінальних справ, в яких би фігурував Юрій Бойко. Труднощі у справі "вишок Бойка" були пов’язані з тим, що в окупованому росією Криму залишилася частина документації щодо придбання вишок, а також із таким фактом, що російська влада відвела обидві вишки ближче до Криму.

Також у 2019 році на той час кандидат у президенти України Юрій Бойко разом із очільником політради ОПЗЖ Віктором Медведчуком зустрілися із прем’єр-міністром Росії Дмітрієм Медведєвим та головою правління "Газпрому" Алєксєєм Міллером у Москві. За даними російських ЗМІ, Бойко на зустрічі з Медведєвим заявив про необхідність переговорів щодо взаємного зняття санкцій.

1 0876

Зазначимо, що у Верховній Раді проголосовано за основу законопроєкту №6163 авторства понад 40 нардепів від усіх фракцій та груп (окрім екс-ОПЗЖ), який передбачає запровадження механізму про позбавлення держнагород в осіб, що публічно підтримали анексію Криму, виправдовують окупацію українських територій, публічно заперечують збройну агресію Росії проти України, популяризують керівництво держави-агресора тощо.