19511151 1793862970924000 5563327770142194455 n«Шок! Президент нагородив орденом «За заслуги» ІІ ступеня людину, яка публічно образила бійців АТО та їхніх дружин, волонтерів та журналістів!Йдеться про генерального директора – художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької» - так відреагували на рішення Президента Петра Порошенка нагородити керівника Львівської опери Василя Вовкуна орденом «За заслуги» ІІ ступеня у "Союзі ветеранів десанту".

«Ця людина давно відома своєю скандальною репутацією. Не будемо говорити про те, що про його поведінку у Львівській опері Львовом шириться не добра слава. Усі ці аспекти залишимо на розсуд працівників театру та громади Львова. Однак, не можемо залишити без уваги скандальні заяви цього «митця».

Пам’ятаєте історію з балеринами і танками на Львівському бронетанковому заводі? Автором ідеї був цей «діяч». І коли його збочене бачення війни розкритикували бійці АТО, ветерани російсько-української війни, їхні дружини, волонтери та журналісти, він не придумав нічого кращого, як назвати їх «рукою Москви» та «п’ятою колоною».

Люди не хотіли, аби гусениці танку «із землею з АТО», робили частинною дивного перформансу з балеринами. Саме тому Василь Вовкун закликав «плювати і бити у писок» учасників АТО та волонтерів, які проти таких збочень.

Дуже сумно, що такі люди отримують такі нагороди. А ще сумніше, що хтось їх на ці нагороди подає. Думаємо, що цього так залишати не можна. А ви як гадаєте?» - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 25 травня 2017 року у Львові відзначали День Європи під гаслом «Україна – Європейський щит!». Напередодні розгорівся скандал докола концепції святкування. Відтак, організатори заходу організували прес-конференцію для донесення своєї позиції до львів’ян та ЗМІ. Під час прес-конференції директор Львівської опери Василь Вовкун заявив: «Гібридна війна йде і у Львові. Не знаючи, що і  як буде, кому це потрібно, сайти розриваються від інформації, яку я розглядаю як 5-ту колону у Львові. Комусь не подобається балет чи військова техніка? Прийдіть подивіться, а потім пишіть, але вже дехто написав і це гібридна війна на наших теренах. Якщо ви ставите провокаційні запитання – ви належите до 5-ої колони. Це не шоу, а підтримка людей, які виробляють інтелектуальну міць для захисту українців та Європи. Це не просто концерт, а дійство, яке об’єднує зброю і мистецтво. Там будуть гусениці з болотом, зі сходу, ми їх спеціально не чистили, і на них будуть працювати артисти. Ми прийшли не виправдовуватися, а сказати, щоб ви вдарили по писку тих, які це пишуть. І в цей писок треба плюнути… Чому ніхто майже не зателефонував перед тим до режисера? Хто мав право провокувати ситуацію?»