medyky afgan1Лікар з Тернополя Ігор Гуменний разом з командою медиків зі Львова стали знаменитостями у столиці Афганістану – Кабулі. За місяць фахівці зуміли організувати та налагодити роботу кардіохірургічного відділення у приватній клініці Royal Medical Complex, а також провести першу в країні операцію на відкритому серці.

Про це повідомив тижневик "Номер один".

Понад місяць торакальний хірург університетської лікарні Ігор Гуменний провів в Афганістані, куди потрапив на запрошення свого товариша, кардіохірурга Мухамеда Самканай. Медики познайомились у клініці ім. Амосова, що у Києві.

«Два тижні тривала підготовка кардіологічного відділення до запуску. Протягом цього часу наші медики приймали та діагностували хворих. Коли інтервенційним радіологом Олександром Бараненком було зроблено першу коронарографію, до наших приїхала підмога – фахівці Львівського кардіологічного диспансеру на чолі з завідуючим кардіологічним відділенням Володимиром Морозом. Спільно українські медики (Ігор Гуменний, Володимир Мороз, анестезіолог Юхман Ігор, перфузіолог Іван Міськів, перфузист Ігор Цюлуйман, операційна медсестра Ольга Жидачівська) зробили першу відкриту операцію на серці. До цього часу в Афганістані їх не проводили», - розповів Ігор Гуменний..

medyky afganНаступного ранку українські медики прокинулися знаменитими – їх показали всі центральні телеканали.