Форпост

bilogorshchaСьогодні о 12.00 віддбудеться зібрання мешканців Рясного та Білогорщі для обговорення ситуації, яка виникла через намагання міської влади збудувати сміттєпресувальний цех в промзоні Рясне.

Як повідомила громадський активіст Наталя Кузьма, напередодні відбулася перша зустріч робочої групи, створеної з депататів та чиновників Львівської міськради та активістів. Мета зустрічі – напрацювати текст ухвали, яка б врегулювала конфліктне питання, що виникло ще влітку через початок робіт з відходами на території промзони «Львівхімсільмашу».

«На жаль, у місті мусили початись радикальні дії аби врешті за півроку влада почула голос людей і почала вести діалог», написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Ухвалу мали б проголосувати у понеділок на сесійному засіданні депутати. Під стіни Ратуші знову прийдуть обурені мешканці. Мороз, робота, свята, застуди. Мешканці прилеглих до промзони територій врешті чекають підтримки депутатів і позитивних рішень. Сподіваються, що у міста не має плану брати протестувальників змором і сподіватись, що через свята про конфлікт усі забудуть.

Варіант ухвали від міської ради – «заборонити складування ТПВ на території ЛКП «Львівспецкомунтрансу»..», «провести громадські обговорення щодо рішень про виділення земельної ділянки підприємству та використання ним обладнання».

Активістів такий текст угоди не задовольнив, оскільки мова йде не про складування, а про пресування відходів, по–друге – чисельні громадські обговорення уже були проведені неодноразово, колективні заяви з підписами мешканців надіслані у міську раду.

Громадяни висловили свою позицію незгоди сусідства з таким цехом. Причин цьому декілька:
- територія межує з приватним сектором, де відсутнє центральне водопостачання;
- поруч торфова зона, у якій часто влітку буває самозапалення;
-поруч буде створено Ландшафтний заказник державного значення;
-«сміттєва» діяльність на території ведеться без наявності необхідних документів та дозволів, супроводжується брехнею, самовільними роботами на ділянці, яка не належить підприємству, а тому не викликає довіри у громади у якості ведення там будь яких робіт з відходами надалі.

Активісти напрацювали свій варіант проекту ухвали. У ньому викладені ті вимоги, що й оголошувались на протестах і озвучувались на сесіях.

“Про врегулювання питання поводження з відходами на території промзони заводу «Львівхімсільмаш» за адресою м.Львів, вул.Т.Шевченка“

Керуючись Законами України “Про відходи“, “Про охорону навколишнього природного середовища“, “Про забезпечення санітарного і епідеміологічного благоустрою населення“, «Про місцеве самоврядування», Кодексу України про надра, постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 № 265 “Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами“ та іншими нормативно-правовими актами, міська рада ухвалила:

1. Заборонити будь-яку діяльність пов’язану з відходами, що ведеться на території промзони «Львівхімсільмаш», що по вул.Шевченка

2. Відкрити інформацію, надавши належно засвідчені копії правовстановлюючих документів на усі адмінбудівлі та земельні ділянки, на яких знаходяться будівлі, на території промзони «Львівхімсільмаш».

3. Оприлюднити до 1.01.17 року Стратегію вирішення проблеми зі сміттям у місті на найближчі 5 років.

4. Зобов’язати управління екології та благоустрою Львівської міської ради виконати Комплексну екологічну програму на 2012-16 рік в частині створення ландшафтного Заказника «Білогорська долина».