smittya IFБезпрецедентні випадки незаконного ввозу на Прикарпаття львівського сміття в величезних обсягах спричинили великий суспільний резонанс.

На колегії ОДА сьогодні, 6 червня, Олег Гончарук підняв гостру проблему зі сміттям, повідомляє WestNews.

Четвертого липня провів нараду, утворив робочу групу з Ярославом Паранюком на чолі, розроблено алгоритм дій у випаду в’їзду мішини зі сміттям.

Ситуація така: машина заїжджає на територію області, на посту зупиняють машину, вона опломбована, має всі дозволи на транзитний проїзд…

Сміття перевірили, воно зі Львівщини” – коротко пояснив суть проблеми очільник ОДА.

“Я вважаю це цілеспрямованою акцією, поки не скажу, кого проти кого“, – додав він.

Гончарук стверджує, що мав про це розмову з головою ЛОДА Олегом Синюткою. Той заявив, ніби все сміття, яке вивозять зі Львівщини, повністю задокументоване і має всі дозволи та конкретні місця вивозу.

Також до обговорення долучився заступник начальника управління екології та природних ресурсів Андрій Пліхтяк. Він зазначив, що за період резонансних ввозів сміття на територію Івано-Франківщини із сусідньої області відходи скинули в таких місцях: село Тарасівка Тлумацької ОТГ, село Руда на Рогатинщині, село Ланчин Надвірнянського району, села Хриплин (100 тонн) і Микитинці (120 тонн) Івано-Франківської міськради, Галицький, Снятинський, Долинський райони. Всього на сьогодні це 11-12 випадків, останній із яких трапився в Микитнцях. Завезене сміття активно вивозять на полігони силами і коштом місцевих влад та ОДА. У Болехові й Нижнові Тлумацького району та в Рогатині організовано пости національної поліції – в Рогатині їх є три. Крім поліціянтів, до захисту області залучають екоінспекцію і просять організовуватися самих місцевих мешканців.

Голова облради Олександр Сич наголосив на тому, що, крім кримінальних проваджень, місцевим владам треба подавати цивільні позови і вимагати відшкодування витрат на вивезення чужого сміття, адже це коштує немалі гроші.

Нагадаємо, попри те, що сім прикарпатських міст офіційно відмовилися приймати львівське сміття, пізніше львівське медичне сміття (шприци й крапельниці) знайшли на Долинщині, в селі Руда на Рогатинщині львівські відходи висипали прямісінько посеред дороги, близько шести 20-тонних фур зі сміттям вивантажили в Тарасівці Тлумацької ОТГ, купи сміття знайшли поблизу Галича, а кульмінацією стало вивантаження 120 тонн львівського сміття в Микитинцях.