Форпост

Сьогодні зранку мер Львова Андрій Садовий прийшов до греко-католицького храму на Білогорщі, аби після Богослужіння поспілкуватися з мешканцями, котрі виступають проти побудови по сусідству з їхнім мікрорайоном сміттєппресувального цеху.

«Люди були налаштовані на серйозну розмову про нагальні проблеми, однак багатьох дещо здивувало те, що відбувалося в храмі, - розповідає Форпосту місцева активістка Наталя Кузьма. – На проповіді отець закликав до миру і порозуміння, а після Служби вручив меру грамоту за допомогу в організації концерту і попросив заспівати «Многая літа». Співати «Многая літа» своєму кривднику у час конфлікту? Але люди у нас виховані і дуже терплячі. Та цим не обмежилося. Отець вручив Садовому ще одну грамоту, на цей раз від владики Ігоря за допомогу церкві. Після того ще було висловлено слова вдячності голові Залізничної адміністрації за ямкові ремонти. І, звісно, ж заспівано «Многая літа».

Мешканцям таки вдалося поспілкуватися з міським головою біля церкви.

«Він в черговий раз обіцяв, що цех не завдасть жодної екологічної шкоди. Але люди просили не розкидуватися обіцянками, а лишень показати офіційні дозволи і висновок екологів. На жаль, мер продовжував усе переводити в площину обіцянок і жодного паперу так і не продемонстрував», - розповіли учасники зустрічі.

Відтак мешканці вирішили завтра, 26 грудня, пікетувати міську раду з вимогою не будувати цех.

Прикрий інцидент трапився згодом. На візит мера очікувала і православна громада Білогорщі, однак Андрій Садовий її проігнорував. «Люди зібралися біля церкви, бо знали, що має прийти Андрій Іванович. Але він так і не з’явився. Можливо, він не повважав це за потрібне, оскільки православних на Білогорщі менше, ніж греко-католиків», - повідомляє Наталя Кузьма.