eeabef7944c6859cb1f5d0f2f17b261eПриватне підприємство «Капітальне будівництво та ремонт», яке зареєстроване в Хмельницькому та належить харків’янину Григорію Онопрієнкові, за останній рік (з липня 2016 по червень 2017 року) отримало державних замовлень на понад 30 млн грн. Про це пишуть «НГ. Львів».

З цих коштів 20 млн грн – замовлення від Яворівської КЕЧ району, яка обслуговує Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного (Яворівський полігон). Решта 10 млн грн – це замовлення від ще двох КЕЧ – у Дніпропетровській та Херсонських областях.

Фірма заснована ще 10 років тому і раніше була зареєстрована в Харкові. У 2016 році вона переїхала до Хмельницького, змінила директора і стала фінансово успішною. Новим директором підприємства став мешканець Хмельниччини 45-річний Ігор Продан, який має в бізнес-партнерах Андрія Савицького – молодшого брата начальника Яворівської КЕЧ Федора Савицького.

Власник фірми Григорій Онопрієнко є родичем Федора Савицького з іншого боку: він одружений на сестрі дружини начальника КЕЧ. Тобто є шваґром старшого Савицького.

«Капітальне будівництво та ремонт» працює в різних галузях – надає комунальні послуги, постачає будматеріали та дрова, а також ремонтує казарми і гуртожитки. При цьому замовлення на всі ці види робіт часто отримує без конкурсів.

Своє перше замовлення – постачання для Яворівської КЕЧ району на 3,26 млн грн «Капітальне будівництво та ремонт» отримало на початку липня 2016 року за старою системою закупівель. Також лише за кілька днів до переходу країни на Prozorro, Яворівська КЕЧ підписала з фірмою договори на суми менші ніж 200 тис. грн, що дозволило не публікувати їх для широкого загалу. У серпні фірма отримала ще два договори на будматеріали, до 50 тис. грн, а відтак КЕЧ знову уникла тендерів та оприлюднення, тепер уже в Prozorro.

Як свідчать дані Prozorro, у випадку участі в торгах фірма перемагає у 80% тендерів, а конкуренцію їй зазвичай складає лише Будинкоуправління №1 Яворівської КЕЧ району. При цьому на таких торгах фірми не знижують своїх пропозицій, і участь будинкоуправління здебільшого є формальною.

Здобувати перемогу на торгах «Капітальному будівництву та ремонту» допомагає і те, що тендерний комітет Яворівської КЕЧ не заперечує, коли підприємство подає не всі потрібні документи.

Наприклад, у травні цього року КЕЧ провела низку торгів, на яких вимагала довідку про досвід виконання аналогічного договору, стан його виконання, відгук замовника, а також копію самого договору. «Капітальне будівництво і ремонт» перемогло,  не надавши ні довідок, ні відгуків – лише копію договору, до того ж, іноді не на аналогічні товари.