Zaxid.Net

Львівська міськрада змінила правила розгляду електронних петицій. Зокрема, депутати вдвічі зменшили кількість підписів – з 1000 до 500, які має набрати петиція, аби її розглянули в ЛМР. За відповідне рішення під час засідання сесії 26 грудня проголосували 48 депутатів.

Згідно з ухвалою, відтепер петиції достатньо набрати 500 голосів, щоб потрапити на розгляд. Якщо петиція набере необхідну кількість голосів, її винесуть на розгляд депутатів ЛМР, а її автор зможе виступити на засіданні сесії. Після цього депутати вирішуватимуть, підтримати петицію чи відхили.

Нагадаємо, систему електронних петицій до Львівської міськради запровадили у лютому 2016 року. Для того, щоб петиція потрапила на розгляд, необхідно було набрати 1000 голосів протягом місяців. Спочатку проголосувати можна було, використовуючи номер мобільного телефону та електронну пошту.

Як зазначається у пояснювальній записці до ухвали, від початку роботи електронної системи (лютий – листопад 2016 року) львів’яни зареєстрували 664 петиції. 21 з них набрала 1000 голосів (орієнтовно 3% від загальної кількості).

Петиції, які набрали 1000 голосів, розглядали профільні департаменти та управління мерії та після погодження з депутатськими комісіям публікували відповідь на сайті петицій.

«Разом з тим, було виявлено випадки значної накрутки голосів за окремі петиції. Для забезпечення достовірності голосів було вирішено запровадити підтвердження особи з допомогою системи BankID. Після цього петиції на сайті продовжують реєструвати, однак за них голосує значно менша кількість людей», – мовиться у пояснювальній записці.