Львівська газета

vezaОхочим пропонують придбати Велику Максиміліанську вежу, розташовану на Цитаделі. Вежу на вул. Грабовського (на Цитаделі) пропонують придбати за 21 020 000 грн. (800 000 доларів США).

В описі об’єкта зазначено: «1500 кв. м, підвал+2 поверхи, цегла, приміщення збереглося в хорошому стані, є комунікації. Велика Максиміліанська вежа розташована в історичному місці з чудовим краєвидом, належить до об’єктів архітектури національного значення. Можливо реставрувати та зберегти всю красу споруди. Територія навколо Вежі біля 60 соток (оренда землі на 49 років)».

Про це «Львівська газета» дізналася з оголошення на сайті продажу нерухомості.

Львівська Цитадель – найвідоміші міські фортифікації, зведені у 1850—1856 роках. Вона складається з чотирьох фортів та будинку казарм. Найсумніші сторінки історії цих будівель пов’язані з Другою світовою війною. У той час тут знаходився концентраційний табір для військовополонених «Stalag-328».

Комплекс львівської цитаделі є пам’яткою архітектури національного значення з 2012 року. Попри це будівлі вже давно перебувають у приватній власності. Спершу це були складські приміщення «Електрону», а в останні десятиліття більшість будівель здобули нових окремих власників.

Нагадаємо, в одній із веж львівської Цитаделі нині працює готель «Цитадель Інн» (вежа №2). У вежі №1 розташоване книгосховище бібліотеки імені Василя Стефаника, вежа №3 перебуває у напівзруйнованому стані, а №4 відреставрована, але стоїть пусткою із 2007 року.

Після облаштування в одній з веж готелю, на Цитаделі хотіли спорудити розважальний центр, однак через протести громадськості від ідеї відмовились.