Дивись.інфо

isaevПортал українців Польщі PROstir.pl наступного року не отримає жодної копійки фінансування від Міністерства внутрішніх справ. Головний редактор порталу Ігор Ісаєв вважає це політичною розправою з боку польської влади за «неугодне» висвітлення, зокрема, волинських подій.

« PROstir.pl – портал української меншини у Польщі і відповідно скерований до української громади… У портал, який існує кілька років, було чимало інвестованого – у розробку Інтернет-сторінки, в техніку, в створення групи журналістів тощо. Наступного року нам виділили не просто меншу суму, а цілковитий нуль. Держава заявила, що фінансувати цього не буде. Багато проектів національним меншинам пообрізали, але цікаво інше – які саме проекти українців держава відмовилася фінансувати. Окрім порталу PROstir.pl, який скерований насамперед до молодіжної аудиторії, нуль отримав Український молодіжний ярмарок у Гданську. Це найбільший молодіжний захід, що відбувається восени на півночі Польщі. 2016 року він відзначив своє 40-річчя. Крім того, три українські і лемківські організації звернулися до МВС щодо відзначення акції «Вісла» (наступного року 70 років з дня проведення акції «Вісла») і жоден з цих трьох проектів не отримав жодної копійки державного фінансування... І це насторожує, яким чином держава починає ставитися до національних меншин. І мені, здається, що принаймні українців хочуть загнати у якусь шароварщину, щоб вони собі там десь танцювали, але, крім того, більше нічого не могли зробити», - розповідає ІА Дивись.info Ігор Ісаєв.

За його словами, з цього приводу уже готується спільна заява представників різних нацменшин.

«Я все ж схиляюся до думки, що МВС хоче позбавити меншини громадської активності і взагалі якоїсь їхньої присутності у громадській дискусії. З українців хочуть створити танцююче гетто в Польщі. Ще дві регіональні організації отримали на половину менше фінансування, ніж було торік. Йдеться про Союз українців Підляшшя і Українське товариство у Любліні», - говорить Ісаєв.

При цьому він наголошує, що для представників національних меншин можливість отримати фінансування з Міністерства внутрішніх справ – це взагалі єдина можливість отримати фінансування саме на ті заходи, які вони хочуть провести.

Ісаєв підозрює, що портал покарали за те, що вони активно висвітлювали волинську дискусію у Польщі і співпрацювали з українськими ЗМІ.

За його словами, наразі журналісти порталу зголосилися працювати волонтерами.

«Ми збираємося подавати апеляцію на те, що міністерство влаштувало конкурс на непрозорих принципах. Тобто невідомо, чому той чи інший проект отримав, не отримав фінансування, які були критерії оцінки тощо. Для  мене це політична розправа. Власне цього року критерії проведення конкурсу були дуже непрозорі і були порушені правила гри», - підсумував Ісаєв.