107774За 7 місяців на Львівщині у ДТП загинуло близько 147 людей. Окрім того, було травмовано 1746 мешканців області. Про це повідомив у інтерв’ю «Дивись.Інфо» начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Валерій Середа.

«Чим це викликано? Я скажу, це викликано десь послабленням контролю на дорогах. Все-таки має бути дисципліна, як і у всьому, в тому числі і на дорогах. На жаль, ми надіємося на свідомість громадян, і 2 роки тому десь на це понадіялися. Ми думали, що якщо буде превенція здійснюватися, коли патрульні автомобілі рухаються по дорозі з увімкненими проблисковими маячками, це дасть ефект. На початках ефект був. Просте нехтування також простими і елементарними правилами руху призводить до трагічних наслідків і ми губимо більше людей, ніж на війні», - зазначив Валерій Середа.

За його словами, потрібно посилювати контроль на дорогах. «На жаль, на сьогодні ми не маємо таких технічних засобів, їх немає, наприклад, вимірювачів швидкості, того, чим ми могли би контролювати дотримання швидкісного режиму на дорогах… Зараз законом не визначено, який прилад є сертифікований, покази якого приладу в подальшому будуть використовуватись як докази при розгляді адмінпротоколів у суді для доведення провини порушника. Зараз їх немає. Дійсно, йшли розмови про відеофіксацію дистанційну, аби зменшити контакт порушника з інспектором на дорозі. Техніка мала виявляти даного порушника і пізніше мали би приходити так звані «листи щастя», але це все залишилося на рівні поки що розгляду десь там у кабінетах. І коли буде це прийнято, ми не знаємо. Але ми втрачаємо людей. І чекати на то, коли воно буде, коли хтось щось нам пропише, я думаю, буде неправильно, бо це є біда у родинах, це є біда у народу», - додав начальник ГУ Нацполіції у Львівській області.

Відтак Валерій Середа повідомив, що буде посилюватися контроль на дорогах. «Ми будемо ставити патрулі в аварійно-небезпечних місцях, будемо робити і засідки, я це ще раз повторюю. І будемо виявляти порушників, тому що людям і водіям, які не порушують, які дотримуються законодавства, їм немає чого боятися ні засідки, ні патрульного автомобіля, який стоїть і спостерігає за дорожнім рухом, - пояснив очільник поліції. - І я поїздив також по світу і за кордоном поліція різними способами виявляє порушників, в тому числі негласними способами, тому зараз казати, що це повернення старого ДАІ, то вибачте, ми будемо робити все для того, щоб убезпечити безпеку громадян».

Також Валерій Середа повідомив, що поки що поліція працюватиме тими силами, які має. «Зараз ми будемо працювати тими силами, які є. Нами оголошено конкурс на набір в патрульну службу, це 384 працівники нових до нас прийде. Пару місяців у них буде навчання ще, але відбудеться збільшення особового складу, а це збільшиться кількість нарядів, у тому числі і на дорогах, тож ми зможемо виявляти більшу кількість порушень, - повідомив начальник ГУ Нацполіції у Львівській області. - Ми не будемо чекати, поки вони випустяться, ми будемо робити зараз тими силами, які у нас є, ми не будемо чекати – подивіться, що робиться у нас. Все-таки їдемо по дорозі і дотримуємося правил дорожнього руху і хочемо бути в безпеці, а хтось навпроти чи збоку, дозволяє собі порушувати і ставить під небезпеку нас, наші сім’ї. І вся ця критика, яка пішла в мою сторону за те, що я таке заявив, то хай це буде на їхній совісті. А ми будемо робити все для того, аби убезпечити людей».