пантелеймонФельдшерка пункту екстреної медичної допомоги «Чижиків» Мирослава Савчак стала лауреатом премії «Орден Святого Пантелеймона» як «Найкращий медик». Церемонія нагородження відбулася вчора в Національній філармонії України. "Робота медика – вона не залежить від нагороди. Ти повинен її виконувати. Я не думаю, що це дуже щось змінить в особистому відношенні до медицини", - зізналався вона на сцені, пише ТСН

Нагадаємо, двоє львівських медиків потрапили до двадцятки номінантів на медичний «Оскар» – «Орден Святого Пантелеймона» – Честь медичної професії.

Номінантами стали головний лікар ЛДОРЛДЦ Ігор Ковальчук і фельдшер пункту екстреної медичної допомоги «Чижиків» Мирослава Савчак. Медики-львів’яни стали кращими серед 66 кандидатів, запропонованих регіональними радами. Ігор Ковальчук – у номінації «Найкращий лікар», Мирослава Савчак – як «Найкращий медик».

Про Мирославу Савчак, фельдшера пункту екстреної медичної допомоги «Чижиків», колеги відгукуються як про людину з високим рівнем гуманізму та милосердя, готовністю допомагати кожному, хто цього потребує. Яскравим доказом є Майдан, де вона відстояла з перших і до останніх днів, а потім – АТО, в якій брала участь добровольцем, допомагаючи пораненим бійцям.

За ініціативою Ігоря Ковальчука у Львівській області розпочали впровадження скринінгу раку серед жіночого населення. Він активно підтримує введення нових методик до лікування онкологічної патології різної локалізації, зокрема, впровадження малоінвазивної хірургії та органоощадних операцій. Також за ініціативи Ігоря Ковальчука та за підтримки Світового банку розпочато запровадження сучасного мамографічного скринінгу раку грудної залози та цитологічного скринінгу раку шийки матки у Львівській області. За останні 10 років в установі знижено показник післяопераційної летальності з 1,1 до 0,3. І це далеко неповний перелік досягнень і заслуг цього лікаря.

«Орден Святого Пантелеймона» – головна громадська відзнака для медиків, створена за підтримки  глав усіх  християнських церков в Україні, Міністерства охорони здоров’я та  Національної Академії медичних наук. Ця нагорода буде щорічною і присуджуватиметься у п’яти номінаціях: «Кращий лікар», «Кращий медик»; «Новатор охорони здоров’я»; «Міжнародне співробітництво у галузі охорони здоров’я»; «Служіння суспільству».

Її присуджують за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості. Відзнака має тривалу історію.

До Поважної ради Відзнаки входять Патріарх Філарет, Блаженніший Святослав (Шевчук), Леонід Кравчук, Ада Роговцева,Уляна Супрун та інші відомі українці. Саме вони мають визначити п’ятірку переможців із двадцяти номінантів, які пройшли відбір Національної експертної комісії.

Нагородження номінантів відбувається 9 серпня – в день цілителя Пантелеймона.