gazРоздрібні ціни на зріджений газ будуть зростати через великий дефіцит постачання, викликаного рядом несприятливих чинників. З 1 липня по 17 серпня оптові ціни на пропан-бутан виросли на 63% і перевищили позначку 24000 грн / т - абсолютний рекорд за всю історію спостережень.

За словами аналітика «А-95» Артема Куюна, вартість газу на кордоні за цей період зросла вдвічі, що обумовлено гострою нестачею ресурсу: «Ми оцінюємо дефіцит газу в 30 тис. т., що становить близько 20% місячної потреби ринку в цей період». Про це повідомляють аналітики в «Консалтинговій групі А-95».
Оперативно замінити відсутні обсяги газу не вдасться. Ключові виробники Росії, Білорусі і Казахстану самі відчувають нестачу через ремонтні роботи на заводах, що вже призвело до зникнення вільних обсягів на ринку всієї Східної Європи, зокрема Польщі.

Імпорт із західного напрямку також ускладнений інфраструктурними обмеженнями - необхідністю пере установки вагонів з вузької колії на широку.
Учасники ринку також відзначають значні затримки в русі вагонів по території України, особливо в Одеській області.
«Через відсутність тепловозів доставка вагонів під навантаження в Румунію і назад займає близько 40 днів, працювати так дуже ризиковано і дорого», - говорить А. Куюн. За його словами, низька обліковість вагонів також не дозволяє розгорнути ефективні постачання газу з моря, де сьогодні ціни значно нижче, ніж в Україні.
Додатковим фактором дестабілізації постачання може стати зміна вимог ліцензування перевезень палив. Контролюючі органи вже анонсували, що з 1 вересня будуть вимагати ліцензії, але більшість компаній не встигне оформити необхідні документи.
«Консалтингова група А-95» прогнозує, що дефіцит газу триватиме до середини вересня. Це буде стимулювати високі ціни в опті, а, отже, і в роздріб. Виходячи з рівня оптової ціни 24000 грн за тонну роздрібні ціни на автогаз в досягнутому діапазону 14,5-14,7 грн / л.