pervoklassniki bez uchebnikovЗ початку навчального 2017/2018 року, Міністерство освіти і науки України надало школам рекомендації щодо особливостей навантаження та оцінювання школярів початкових класів. 

У першому класі домашні завдання дітям не задаються зовсім. У других-четвертих класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб час на їх виконання не перевищував: у 2-му класі – 45 хвилин, у 3-му класі – 1 години 10 хвилин, 4-му класі – 1 години 30 хвилин. Про це повідомляється на освітньому порталі Osvita.ua

У Міністерстві освіти підкреслюють, що домашні завдання також не мають задаватись учням початкової школи на вихідні, святкові та канікулярні дні.

«Недопустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбовування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів тощо», - йдеться у рекомендаціях відомства.

Оцінювання навчальних досягнень учнів у 1 класі з усіх предметів має здійснюватись лише вербально. Також, за рішенням педагогічної ради школи словесна характеристика знань, умінь і навичок, може надаватися учням другого класу.

У міністерстві зазначають, що вчителі мають вільний вибір в організації навчально-виховного процесу, способів навчальної взаємодії, методів, прийомів і засобів реалізації змісту освіти. Також вчителю забезпечується право самостійно переносити теми уроків, відповідно до засвоєння учнями навчального матеріалу, визначати кількість годин на вивчення окремих тем.

Методичні рекомендації МОН також містять поради щодо активного запровадження вчителями інтегрованих уроків.