dsc4336 0258f64da102c1c9b853ac4e1b74ac02У Львові новонароджених немовлят, які перенесли важку асфіксію, зможуть лікувати гіпотермією – методикою для зменшення потреби організму в кисні, повідомляє ЛМР.

Така терапія дозволяє зберегти клітини нервової системи і в майбутньому уникнути інвалідизації хворого. Спеціальне обладнання для такого лікування для міської дитячої клінічної лікарні придбав Благодійний фонд «Відкриті очі» ІТ-компанії SoftServe.

Подарований апарат може використовуватися і для гіпотермії, і для енцефалографії при патологіях головного мозку у новонароджених. В лікарні гіпотермію пройшло вже двоє діток, енцефалографію – семеро. 

У клініках США та країн Європи метод лікувальної гіпотермії для новонароджених немовлят успішно застосовується вже понад 10 років. «Саме така терапія допомагає уникнути або зменшити наслідки важкої асфіксії, перенесеної при народженні, серед яких – дитячий церебральний параліч (ДЦП), втрата слуху чи зору, значна затримка розумового розвитку, аутизм, епілепсія та інші захворювання, пов’язані з недостатнім рівнем насичення киснем клітин мозку новонародженої дитини. Проте в Україні таке лікування не є поширеним, зокрема, у Львівській області до сьогодні жодна дитяча лікарня не мала обладнання для гіпотермії новонароджених, а в Україні 4-5 клінік мають такі апарати. Тепер ми з приємністю можемо сказати, що у місті Львові в нашій лікарні з’явився новий метод лікування важких станій гіпоксії – гіпотермія», - говорить начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Так, БО Благодійний фонд «Відкриті очі» ІТ-компанії SoftServe придбала для відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених міської дитячої лікарні дороговартісну систему для охолодження пацієнта ВLАNКЕТRОІ. III (виробництва США) та апарат для проведення амплітудно-інтегрованої енцефалографії з відеомоніторингом. Загальна вартість подарованого обладнання –  1 млн. 106 тис. грн. До співфінансування також долучились компанії ELEKS, Perfectial і ТзОВ «Техніка для бізнесу».

За словами головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Дмитра Квіта, щорічно  у відділенні інтенсивної терапії новонароджених лікується близько 20 дітей, які перенесли важку асфіксію – кисневе голодування під час пологів. Специфічного лікування такого ураження не існує, а стандартні лікувальні заходи передбачають лише підтримання функціонування життєво важливих органів.

«Людство не знайшло замінників кисню, але, як альтернатива, розроблений інший метод лікування – гіпотермія – методика для зменшення потреби організму у кисні. Краніоцеребральна гіпотермія сприяє оптимізації енергозатратних обмінних процесів, знижує потребу мозку в кисні, змінює нейрональну реактивність. Тому нервова система переходить в найбільш економний режим функціонування, включаючи свої резервні можливості, і при цьому знижується активність ферментів, змінюються процеси окисного фосфорилювання і гліколізу, підвищується проникність гістогематологічних бар’єрів головного мозку. Прогнозуємо, що в рік лікуватись завдяки цьому обладнанню буде 20-30 дітей, і ці діти отримують шанс на повноцінне життя. Тому цей подарунок є неоціненним для нашої клініки і для наших дітей», - пояснює головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт.

Гіпотермія не є простим механічним охолодженням  голови  або  тіла  до  33-34 °С, а складним комплексом заходів, які передбачають анестезію, постійний моніторинг і необхідну корекцію усіх систем життєдіяльності. Однією із найважливіших умов ефективності цього методу є початок охолодження у перших 6 годин після народження. Загальна тривалість періоду лікування – до 84 годин.

«Технологія краніоцеребральної гіпотермії проводиться таким чином: до дитини прикріплюються датчики контролю температури – шкірний та в прямій кишці, і проводиться охолодження. Головне завдання – досягнути показника температури тіла новонародженого 33-34 °С протягом однієї години. Загальна тривалість періоду втручання – 84 години, яка складається із двох фаз: активне охолодження – 72 години від моменту початку охолодження, та зігрівання – 12 годин активного поступового зігрівання після фази охолодження. Одночасно реєструється запис електроефалографії, що дозволяє коригувати температуру», - пояснює завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених дитячої лікарні Володимир Чуйко.

«Цей апарат дозволяє лікувати дітей на рівні світових стандартів. Світовий досвід показав, що це має бути стандартом лікування дітей, які народилися в асфіксії, і кожна дитина, якщо вона відповідає тим критеріям, має бути охолоджена. Водночас, це монітор функції мозку, який дозволяє впродовж декількох днів безперервно слідкувати за функцією мозку, і ця функція реєструється графічно, ніби стискається в часі, і потім можна переглянути, як себе веде центральна нервова система», - додає завідувач кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Юрій Коржинський.

 «Ми обрали найсучасніше обладнання, провели навчання для спеціалістів і вже можемо з радістю сказати, що було врятовано декілька дітей. Унікальність нашого фонду в тому, що він фінансується не лише компанією, якою заснований, а й працівниками компанії, і це показує, наскільки соціально відповідальними можуть бути працівники, люди, які своїми коштами сприяють порятунку дітей», - зазначає співзасновник компанії SoftServe, голова БО Благодійний фонд «Відкриті очі» Тарас Вервега.

Варто наголосити, що більшість немовлят, які потребують лікувальної гіпотермії, з’являються на світ в акушерських стаціонарах, які не мають у своїй структурі потужних відділень інтенсивної терапії, а відповідно, можливостей для використання такого методу лікування, як гіпотермія. Проте такі діти в найкоротший період можуть бути доправлені в міську дитячу клінічну лікарню Львова.

Додамо, що загалом у 2016 році на покращення матеріально-технічної бази міської дитячої клінічної лікарні з міського бюджету інвестовано 7,5 млн. грн.; позабюджетних коштів – 550 тис. грн. В цьому році місто придбало для дитячої лікарні обладнання на суму 275 тис. грн., благодійники – майже на 14 млн. грн.