20150915104709Уряд Республіки Польща хоче запровадити новий податок – 300 злотих на місяць за найм сезонного працівника. Такими є пропозиції до урядового законопроекту, який хочуть ухвалити до кінця цього року. В разі ухвалення закону такий податок доведеться сплачувати вже наступного літнього сезону. Про це пише POLUKR.net з посиланням на money.pl.

«Я працюю над новим рішенням щодо оподаткування сезонних працівників. Це стосується сотень тисяч людей. Мета полягає в тому, щоб фермери могли законно використовувати роботу таких працівників, заплативши невеликий податок, близько 300 злотих на місяць, – розповів глава Постійної комісії Ради міністрів Польщі Генрі Ковальчик.

«Це така проста система з фіксованою ставкою, яка також захистить найманих працівників – у разі нещасного випадку тощо», – пояснив він.

«Законодавчу роботу ми розпочинаємо відразу після відпусток, є згода всіх сторін (міністерств розвитку, фінансів, праці та сільського господарства) на таке рішення. Я хотів би, щоб уряд ухвалив цей проект до кінця року», – зауважив Ковальчик.

«До речі, ми вирішуємо проблему реєстрації закордонних співробітників, що також важливо для державної безпеки», – додав він.

За словами Ковальчика, Польща видала понад мільйон дозволів на в’їзд. Проте не відомо, скільки з цих людей виїхало, а скільки працює.

Зазначимо, за підсумками минулого року, українці становлять майже третину (близько 29%) всіх економічних мігрантів, які працюють у Польщі. У середньому їхня заробітна платня – 2105 злотих (понад 15 тисяч гривень) після оподаткування. За даними дослідження, від 2014 року вік українських заробітчан у Польщі знижується, а водночас зростає їхня освіта.