00792971 n5Вчора, 18 вересня, громада Львова на громадських слуханнях відхилила Проект щодо розвитку парку «Знесіння». «Ми вчора ліквідували небезпеку. Було прийнято рішення відхилити проект. Його не можна навіть давати на доопрацювання, а потрібно повністю розробляти заново», - так прокоментувала Форпосту ситуацію голова ГО «Магдебурзьке право» Зоряна Іванків.

«Слухання були дуже позитивні в тому плані, що громада в черговий раз показала, що є речі, до яких громаду змусити не можна. Є речі дуже важливі для громади, святі. Це культурний пласт нашої історії, звідки починався Львів. Це оздоровча зона, зелені легені Львова. Люди вже навіть не можуть в уяві допустити, що проект забудови можна буде втілювати в життя», - розповіла про громадські слухання 18 вересня Зоряна Іванків.

За словами активістки, після обговорення та аргументів присутніх на слуханнях львів’ян, ніхто уже навіть не заперечував, що проект застарілий і однозначно не може розглядатися для втілення в життя.

«У 2013 році був розроблений проект організації функціонування парку «Знесіння». Цей проект громадськість тоді ж у 2013 році відхилила на громадських слуханнях. Тому що там передбачалося дуже багато забудови: вулиця, котеджі, хордова дорога, будівлі під грифом «для дітей з особливими потребами». Ще тоді у 2013 році ми не дали цьому проекту втілитися в життя. Його відправили на доопрацювання у різні інстанції для того, щоб покращити його, - розповідає Зоряна Іванків. - Він успішно пролежав до 2017 року. І зараз нам знову його намагалися дати на затвердження".

За словами голови ГО «Магдебурзьке право», на сайті висвітлили не всю інформацію, виставили не весь проект. Бо якби виставили весь, то громада би прийшла на слухання у ще більшій кількості і обурювалася б ще більше. «Було все виставлено однобоко, дали тільки трішки інформації по забудовах. Не було картографічного зображення, як усе це буде виглядати. На слуханнях представники Львівської міської ради навіть намагалися керувати по-своєму. Але громада не дала цього зробити, бо було обрано голову з числа громади, секретаря, лічильну комісію. Всі були дуже організовані. Нам забирали озвучку, мікрофони не працювали. Але потім все налагодилося. Треба віддати належне начальнику департаменту містобудування Сергію Коровайнику, який тверезо на все подивився і повпливав на те, щоби громадські слухання все-таки відбулися. Також хочу зазначити, що з усіх депутатів на слуханнях був присутніх тільки Сергій Івах. І все».

Як зазначила Зоряна Іванків, громадськість контролює усю ситуацію ще з 2013 року, тому не допустить жодних спроб затвердити будь-яку забудову у парку «Знесіння».

«Зараз ситуація ще ускладнена межами парку. Наші юристи запитували, як можна говорити про проект, коли навіть меж парку немає, коли справа в апеляційному суді. Ба більше, немає директора парку, є тільки виконуюча обов’язки», - додала активістка.

Відтак, в результаті громадських слухань прийняли рішення відхилити проект і розробити новий. «Його не можна навіть давати на доопрацювання, а потрібно повністю розробляти заново. І робити це після того, як буде оголошено конкурс на директора парку. І вже тоді разом із директором із врахування думки громади можна працювати над концепцією парку», - зазначила Зоряна Іванків.