MIGnews

Польські фермери побоюються банкрутства через рекордний врожай зерна в Україні та його нелегальні поставки в Польщу, повідомляє TVP.



"Якщо владі Польщі не вдасться пригальмувати нелегальні поставки зерна з України, то наші фермери зазнають величезних збитків", - повідомляють місцеві ЗМІ.

Крім цього, місцеві фермери налякані чутками про рекордний урожай зерна в Україні кілька років поспіль.

За даними Міністерства аграрної політики Польщі, в 2015 році імпорт зерна з України склав 169 тисяч тонн зерна. Але в це число не входять контрабандні поставки, незаконно провезені через українсько-польський кордон. Саме, тому побоювання польських фермерів неможливо підтвердити фактами.

Офіційно Польща купує рівно ту кількість українського зерна, яке прописано в рамках квоти безмитного імпорту з України в країни ЄС.

А глава Крайової ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич зазначає, що проблема не тільки в нелегальних поставках зерна через українсько-польський кордон. Не рідко українське зерно потрапляє до Польщі через Словаччину або інші країни Євросоюзу.

Як повідомляв MIGnews.com.ua, в червні президент Української зернової асоціації Володимир Клименко заявив, що Україна побила рекорд експорту зерна в 2015-2016 маркетинговому році.