ciganin28 вересня 2017 р. о 18.30 в Центрі міської історії відбудеться презентація проекту "На периферії геноциду: ромська громада в соціальному та урбаністичному просторі Львова під час нацистської окупації".


Протягом століть роми належали до невід’ємних елементів соціального пейзажу міської периферії Львова. "Невпорядкований" традиційний стиль життя ромів неминуче перетворював їх на групу ризику, що повною мірою проявилося у роки нацистської окупації.

Усталена парадигма переслідування ромів на теренах Генеральної Губернії в історіографії та наративній традиції передбачає здійснення геноциду (етноциду) подібно до євреїв. Нещодавнє дослідження ситуації в дистрикті Галичина та, зокрема, в її столиці Львові дає підстави для перегляду даного бачення. Невідомі раніше джерельні матеріали показали наявність великої ромської громади, котра не була знищена і проіснувала протягом всього часу нацистської окупації міста. 

Проект запрезентують Пйотр Вавженюк та Тарас Мартиненко. Пйотр Вавженюк висвітлює загальну картину переслідування ромів в Центральній Європі та його специфіку в дистрикті Галичина та Львові зокрема. Тарас Мартиненко поміщає ромську громаду в локальний соціальний та урбаністичний контекст, поєднуючи зі своїм дослідженням воєнного Львова.

Лекція відбудеться англійською мовою з синхронним перекладом.

Більше на сайті Центру: http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/?newsid=2532
Презентація є частиною супровідної програми до виставки "(не)означені"