22627773 1510571982321769 227547637 nУ Львові поблизу Церкви Покрови Богородиці та Біологічного факультету ЛНУ ім.І.Франка, що на вулиці Грушевського, вже більше ста років росте унікальна липа. Проте, дерево постійно піддається пошкодженням та хворобам, що несе для ньоо загрозу, повідомляє еколог Дзвінка Калинець-Мамчур.

"Росте собі липа на вул Грушевського, 4 біля церкви і біологічного факультету. Давно росте, понад 100 - 150 літ. Все було б добре, якби періодично її нещадно не обрізували, бо заважає. Ми, Вчена рада звернулися до міського голови, надіслали лист у лютому, я сама мала з ним розмову про оголошення її пам'яткою природи. Реакції нема жодної", - каже завідувач кафедри екології у ЛНУ ім. Івана Франка Дзвінка Калинець-Мамчур.

2321432435432
Фото 1910 року
Вчена рада біологічного факультету також стала на захист давньої пам'ятки.

"Шановний пане Садовий!

Просимо Вас підтримати ініціативу Вченої ради біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка від 14 листопада 2016 р. про присвоєння статусу пам’ятника природи віковому дереву - липі серцелистій, що росте біля корпусу університету на вул. Грушевського, 4.

Про це дерево відомо, що воно є на усіх відомих фотографіях цього куточка Львова, починаючи з кінця ХІХ сторіччя (1870р.) в уже дорослому стані. Тобто орієнтовний вік липи не менш як 150 років. Це дерево «пам’ятає» таких видатних постатей українства як Іван Франко, Михайло Грушевський, митрополит Андрей (Шептицький), велетнів науки Рудольфа Вайгеля і Стефана Банаха. Воно є «свідком» часів змагання за український університет і, напевно, цвіло в день героїчної смерті Адама Коцка, який загинув 1 липня 1910 р. в обороні української мови.

Останніми роками липа потерпає від інтенсивного зараження омелою. Періодично біля нього копають траншеї для силових електричних ліній, безжалісно рубаючи коріння. До дерева недавно були прикріплені троси вуличного освітлення. Усе це вимагає негайних охоронних заходів, як от офіційний статус, інформаційний стенд, огорожа, для збереження унікальної для Львова та України пам’ятки природи", - йдеться у зверненні колективу.

Текст звернення був опублікований ще у лютому цього року, проте досі відповіді екологи так і не отримали.