2562562Депутати прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» №7277. Про це повідомляє Mind.ua

За проголосувало 294 депутати.

Було постановлено, що батьки, які не сплачували аліменти протягом 6 місяців, позбавляються права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості, права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон та права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати. Їм будуть призначатися 2 місяці суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу зі сплати аліментів. Буде ліквідовано будь-які сплати при подачі заяв у цій сфері до суду.

У разі ухилення порушника від відбування соціальних робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, невідбутий строк соціальних робіт може бути замінено адміністративним арештом.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби або за місцезнаходженням виконавчого округу.

Нині на обліку виконавчої служби перебуває майже 600 000 проваджень про примусове стягнення аліментів. З них 90 000 – стосуються несплати за понад 6 місяців.

"В нашій країні досить часто татусі біологічні вважають, що їх відповідальність за дитину закінчується на моменті зачаття, а далі - проблема жінки. Часто бувають історії, коли після розлучення любячий татко забуває про те, що дитина має мати нормальні умови для розвитку і має базові потреби. Такі татусі можуть іздити по курортам, утримувати дітей наступних жінок, але перераховувати своїй дитині 1000 гривень і вважати , що все ок, більше і не тре. А є такі, що взагалі викреслюють з свого життя дитину і вважають, що не винні нічого! Сьогоднішній закон попсує трохи цю сумну статистику безвідповідальних батьків. Змушує згадати, що є відповідальність за дитину. Рівна відповідальність мами і тата", - каже голова правління ГО " Варта 700", координатор ГІ " Допомога армії України", громадська активістка Наталія Шелестак.