стройка 2За круглим столом зібралися представники Львівської міської ради, ЛОДА, прокуратури,  ДВС,  ДАБІ та місцеві депутати. Обговорювали можливості співпраці в питанні протистояння незаконним забудовам, а також про специфіку притягнення винних у цьому до відповідальності та знесення самочинно збудованих об'єктів. Про це Форпосту повідомила Уляна Стефанишин.

Сьогодні гостро стоїть питання незаконних забудов у Львові. Львів'яни часто нарікають на нові будівництва, називаючи їх скандальними. Як запевнив один із учасників круглого столу: "Будова є або законна, або незаконна. Такого юридичного терміну як скандальна забудова - немає". Але таке явище як самобуди - є. Підвищення ефективності боротьби  з цією проблемою було головною темою дискусії, аже лише об'єднавшись і виключно спільними зусиллями можна подолати цей виклик для міста в цілому.

Обговорювалось також питання доцільності знесення існуючих самобудів. Як заявили представники Інспекції ДАБК у м. Львові, на сьогодні дуже мало прецедентів виненення позитивних судових рішень,  щодо знесення незаконного будівництва. Також надзвичайно складним є їх виконання, не лише з процесуальної але й з технічної сторони. Адже окрім складної процедури та необхідності різних погоджень,  перш за все  варто проаналізувати як вплине таке виконання на права оіб,  що вже придбали там нерухомість,  а також на такі моменти як підведені до будівлі комунікації: газ, світло, вода - бо це також ускладнює, якщо не унеможливлює, знесення самобудів. Хоча є і позитивний досвід у демонтажі незаконних об'єктів, і вже найближчим часом, не виключено, що у Львові з'явиться прецедент знесення незаконно збудованого багатоповерхового будинку.

Учасники дискусії висловили думку, що знесення будівлі - це не завжди обєктивний та однозначний вихід із ситуації. Обговорили можливість вирішення цієї проблеми шляхом передачі  вже існуючих незаконних об'єктів у комунальну власність та необхідність деталізації відповідних процедур на рівні чинного законодавста, а також нормативних документів органів місцевого самоврядування.

Підсумовуючи, Асоціація західноукраїнських забудовників презентувала Інтерактивну карту забудов Львова, де нанесені усі новобудови міста. Учасникам круглого столу запропоновано співпрацю із Асоціацією в частині використання цієї карти. Кожен охочий може користуватися цим інтерактивним ресурсом, зокрема шляхом ознайомлення із достовірною інформацією про законність та стан будівництва нових об’єктів у Львові. Також цей ресурс передбачає можливість співпраці з усіма державними органами,  громадськими організаціями та просто небайдужими мешканцями у частині наповнення інформацією розділів про відповідні об’єкти. Кожен охочий  може надсилати відомі йому факти про ту чи іншу будівлю на електронну адресу Асоціації. Така інформація буде перевірена та, у разі підтвердження, відображена на сайті.

PR