img 6921У львівській галереї «Щось цікаве» триває виставка витинанок Дарії Альошкіної «Царівна». Її особливістю є те, що усі роботи, не зважаючи на зиму, виставлені під відкритим небом. Про це пише «День».

Це вже друга виставка художниці у галереї. На весні тут вона презентувала свою виставку витинанок «Райце». Оскільки витинанкою колись прикрашали житло та простір до зимових свят, то власники галереї вирішили показати відвідувачам це призабуте мистецтво.

«Зазвичай витинанки роблять з паперу. Проте ці зроблені з вінілу з яким я активно експериментую. Весною була перевірка його на витривалість до води, яку він успішно пройшов. Зараз хочу подивитися чи витримає він сильні морози, якщо такі будуть цієї зими. Звісно, є ризик втратити свої праці, але я сміливий митець, який надіється на те, що все буде добре», - розповіла Дарія Альошкіна.

img 6914Двометрові витинанки висять прямо у дворі житлового будинку на площі Ринок, 13. На створення однієї витинанки художниця витрачала від двох до п’яти днів, залежно від складності роботи. В кожній мереживній композиції присутня дівчина, царівна, берегиня. Саме цей образ є улюбленим для Дарії Альошкіної.

«Мені дуже хотілося передати витинанками якусь казковість, саме так і народилася назва виставки – «Царівна». Я багато роблю проектів не у Львові, тому максимально хотілося створити різдвяний та святковий настрій львів’янам та гостям міста. На відкритті я зробила маленький перформанс – дарувала всім корони, тож кожен міг відчути себе у казці», - каже художниця.

Триватиме виставка протягом усієї зими або до часу, коли її не знищить погода.

Довідка

Мистецьку освіту Дарія Альошкіна здобувала у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка на Буковині. Туди дівчина вступила на ткацтво. Згодом вступила у Львівську академію мистецтв на магістратуру «Монументальна та декоративна скульптура». Тож вміло працює мисткиня не лише із папером, а ще й творить скульптури із каменю, льоду та дерева. Крім того, Дарія Альошкіна є режисером Театру тіней «ДИВ».

Фото: Павло Паламарчук