vakcc1Останнім часом на Львівщині, як і загалом в країні, значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір. Якщо за весь 2017 році зареєстровано 92 випадки цієї інфекції (серед них 56 дітей), то лише за грудень - 50. За перші десять днів поточного року уже захворіло кором 56 осіб. І їх кількість буде зростати. Про це повідомив Олег Когут, заступник директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», пише Zaxid.net.

«Небезпека кору у тому, що хвора людина стає заразною за декілька днів до появи висипу і буде заражати усіх довкола. При цьому, можливість заражати у вірусу кору дуже висока: якщо біля хворого було 100 осіб, які не були щеплені і не хворіли на кір, то до 90 з них обов’язково захворіє. Тож якщо виникли описані вище симптоми, викликайте лікаря додому і не займайтеся самолікуванням. Якщо кір не вчасно або неправильно лікувати, можуть бути ускладнення зі сторони дихальних органів, центральної нервової системи, інших органів. Навіть смертельні випадки. В Одесі від моменту спалаху кору у 2017 році померло п’ятеро осіб: троє дітей і двоє дорослих. Ще одна дитина померла вже у 2018 році», - розповідає медик.

За його словами, на Львівщині з середини грудня минулого року і на даний час триває спалах кору і серед дорослих, зокрема серед працівників підприємства “Фуджікура”, де станом на 11.01.2018 року захворіло 50 осіб, у тому числі п’ятеро дітей, які контактували з хворими батьками - працівниками підприємства. Діти не були вакциновані від кору. Відтак, у новому році уже захворіло на кір 56 мешканців області, серед яких 36 дітей, з них 26 (72%) не щеплені.

«Кількість хворих у грудні 2017 року та перші дні нового року свідчить про різке погіршення ситуації щодо захворюваності на кір, що можна розцінити як спалах цієї інфекції в області. Ситуація ускладнюється тим, що у нас є значна кількість дітей, які не мають щеплень від кору. Тому з метою стабілізації епідемічної ситуації щодо захворюваності на кір керівник ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Роман Павлів 12 січня скерував відповідного листа в департамент охорони здоров’я ЛОДА та департамент освіти і науки ЛОДА, в якому рекомендує тимчасово заборонити дітям, які не мають щеплення або ревакцинації проти кору, відвідувати дошкільні та шкільні навчальні заклади усіх форми власності. Подібний досвід роботи запроваджено в Одеській області та м. Київ», - додав Олег Когут. 

Також читайте "Спалах кору в Україні: що треба знати про хворобу і як захистити себе"