2 main new.1517100567У  львівському дошкільному навчальному закладі №166 на вул. Кульчицької, 11 відкрили групу для дітей, які не сприймають лактозу та глютен. Організували спец-дієту в державному дитсадку, хоча навіть в приватних такої послуги поки немає - занадто дорого. Про це повідомляє Сегодня

Організм Катрусі не засвоює глютен. А він є - в більшості злаків. Батьки готують для малятка окремо, а міські садочки її приймати відмовлялися.

"Тому що не представляється можливим годувати дитину, своє приносити не можна, а то, що пропонує садок, там завжди є в чомусь пшениця, а якщо не пшениця, то молочна каша", - говорить мама Катрусі Леся Малахівська.

У соцмережах Леся об'єднала батьків дітей з лактозною та глютеновою непереносимістю. Писали президенту, в Міносвіти, і Львівську міськраду. Вимагали, щоб їх малюків не позбавляли дошкільної освіти. Свого добилися тільки через три роки. Катруся і ще два десятки малюків, що не засвоюють глютен і молочну лактозу, пішли в дитсадок.

У цих малюків особливий раціон. Без молочних продуктів і тваринних жирів, борошна і пшеничних виробів. І в дитсадку - першому в Україні - для них розробили таке меню.

Сьогодні на обід тут - гречаний суп з курятиною, кукурудзяні макарони, котлета і салат.

Таке спецхарчування обходиться міському бюджету майже в два рази дорожче, ніж звичайне меню в інших групах. На одну дитину - витрачають близько шістдесяти гривень в день. Від безглютенових хліба і печива відмовилися зовсім. Дуже дорого.

Меню стверджували кілька місяців.

Львів готовий ділитися своїм досвідом. Але поки - кажуть чиновники - за порадою ніхто не звертався. В Україні навіть статистику не ведуть - у скількох дітей зафіксована глютеновая і лактозная непереносимість - офіційних цифр просто немає.