234791 1Правозахисна спільнота вказує на небезпечну ситуацію, що склалася у Львові, де формуються загони для боротьби з ромами. Коаліція ромських неурядових організацій України 27 січня звернулася з відкритим листом до широкої громадськості, правоохоронців, органів державної влади та місцевого самоврядування, в якому закликала запобігти насильству, забезпечити дотримання прав людини і не допустити етнічного профайлінгу та дискримінації. Про це повідомляє Правовий простір.

 У листі Коаліції ромських НУО зазначено, що антиромські настрої у січні 2018 року спостерігалися не лише у Львові, а й у Черкаській області, в місті Золотоноша. Відтак правозахисники «стурбовані масовим розгортанням та розпалюванням національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті». Вони вказують на масові порушення прав ромів в Україні, бездіяльність правоохоронних органів і просять вжити заходів.  

«За статистичними результатами експертів Коаліції, з 2016 року відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії»).Але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні поліції України, не передана до судового розгляду, а Прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей», – зазначено у листі.

Нещодавно анонсоване об’єднання проти ромів у Львові – вже не просто словесні загрози, а майже реальність. Заклики об’єднатися проти циганської злочинності»почали поширюватися через Фейсбук-групу тиждень тому. Зараз створено громадську ініціативу, яка збирається вийти на вулиці Львова і «ловити на живця» крадіїв. 

«Активісти нашої спільноти будуть організовуватись по 4-5 осіб і разом патрулюватимуть вулиці міста. Наша мета – збирати інформацію. Ми будемо все знімати, фотографувати, ловити «на живця» ромів, оточувати їх, а тоді викликати поліцію», – пояснив Богдан Сопотух.

А Роксолана Лісовська наголосила на тому, що «Ловці» – саме виховна ініціатива.

У планах активістів – створити також спеціальні спільноти у соцмережах, де можна буде  сповістити про напад і попросити про допомогу.

Представниця львівської патрульної поліції Анна Мороз застерігає: якщо метою такої «народної дружини» є самосуд, то це є незаконним. Відтак подібні «влови» можуть стати боротьбою проти злочинності – але злочинними ж методами.

Бездіяльність поліції юрист Юрій Танасійчук пояснює недосконалістю українського законодавства, зокрема відсутністю місць для тимчасового утримання затриманих за підозрою у скоєнні злочину, а також відсутністю у самих ромів ідентифікаційних документів та інформації про їх постійне місце реєстрації.

«Ми звертаємося до влади з вимогою провести негайні дії щодо попередження антиромских настроїв та подій у регіонах України; довести до логічного кінця кримінальні справи, відкриті за заявами представників ромської національної меншини щодо порушення їхніх прав; привести ці питання у відповідність до законодавства України і міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту, доступу до освіти; а також виробити практичні механізми ефективної реалізації прав нацменшин у активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади», - закликає у зверненні  голова Коаліції ромських НУО Володимир Кондур.

Він також говорить, що Коаліція готує листа  до Омбудсмена  Валерії Лутковської  з проханням провести  зустріч правозахисників із представниками СБУ, МВС, ДМС України на тему протидії дискримінації ромів у Львові, Золотоноші, Одеській, Закарпатській,Харківській та інших областях.