IMG 8159kopiya 1Вчора, 2 лютого, відбулась зустріч начальника ГУ НП у Львівській області генерала поліції третього рангу Валерія Середи з представниками ромської громади Львівщини щодо ситуації з вуличною злочинністю у Львові.

«У першу чергу хочу зазначити, що працівники поліції Львівщини не ділять зловмисників ні за національною, ні за релігійною ознаками і працюють лише в межах, визначених законодавством України», - наголосив Валерій Середа.

Проте останнім часом справедливе обурення львівської громади викликали зухвалі злочини, в основному це крадіжки, у скоєнні яких обґрунтовано підозрюються громадяни України ромської національності. Обурення викликає у першу чергу те, що зловмисники вчиняють правопорушення не криючись, нахабно і цинічно.

У правоохоронців дійсно є певні проблеми, пов’язані з недосконалістю законодавства, що не дають можливості одномоментно вирішити це питання і миттєво притягнути винних до відповідальності.

Це призвело до того, що у Львові з’явилась спільнота, учасники якої декларують боротьбу з так званою «ромською злочинністю», і це може порушувати права людини.

«Хочу чітко зазначити – право на поліцейські дії мають виключно працівники Національної поліції України. Тому, якщо нам стане відомо про скоєння учасниками будь-яких груп протиправних дій щодо інших громадян, ми будемо реагувати на це відповідно до законодавства України і притягувати таких правопорушників до відповідальності», - наголосив очільник поліції Львівщини.

Окрім того, на зустрічі домовилися про співпрацю між поліцією та ромською громадою Львівщини у подоланні вуличної злочинності.

«У Львові проживає близько тисячі мешканців ромської національності і це є законослухняні громадяни, котрі працюють, водять дітей у школи і так далі. І є люди, котрі не живуть у нашому місті, а приїжджають сюди, щоб скоювати злочини. Ми готові сприяти вирішенню цієї проблеми і будемо піднімати ці питання у громаді. Не можна через кількох осіб створювати негативний імідж усій ромській громаді», - наголосив голова правління організації ромів «Терніпе» на Львівщині Микола Юрченко.

Поліція Львівщини завжди є відкритою до співпраці з мешканцями та громадськими організаціями. Проте закликаємо усіх бути виваженими, толерантними у своїх діях,  керуватись виключно Законом.