14721732 1216614928410739 4957575222631432452 nВпала на мене велика честь - з вересня 2017 року бути головою батьківського комітету СШ № 21 м.Львова, тож гребу.
Школа завжди охоронялась, ну як охоронялась: збирали з батьків готівкові гроші в оплату охорони, сидів на вході якийсь дідусечко, документів ніхто не бачив, гроші по кошторисах не світяться.

У вересні директор школи нам повідомила, що охорона дорожчає, відтепер вона мала коштувати 25 грн на місяць з людини, це біля 14000 гривень на місяць, тобто йшлось десь про 126 000 батьківських грошей. Очевидно, що за обставин коли невідомо хто, неофіційно ( бо про яку офіційність та прозорість може йтись за готівку, про яку відповідальність) та ще й втридорога, батьківська громада не могла це прийняти.
Тож ми ( батьки) пошукали серед охоронних компаній, отримали пропозиції, обрали найприйнятнішу. Охоронна компанія ( ліцензована), справжній договір, безготівкові розрахунки і ціна біля 40000 (не 126000). Але так, безготівкою, прозоро:)

Проте, наша школа знаходилась на централізованому обслуговуванні (не мала своїх рахунків і своєї бухгалтерії). Відтак, довелось залучати Відділ освіти як замовника охорони і платника з батьківських грошей, бо тільки на його рахунок ми могли офіційно внести батьківські гроші. Залучили, попередньо внесли всю суму, з жовтня охороняємось офіційно.

А у лютому 2018 ( пять місяців) довідались, що незважаючи на наявність всієї суми батьківських грошей на рахунку - охорона не оплачена!
Як можна не оплачувати послуги охорони при наявних грошах та наданих послугах пять місяців? Та просто: директор, у 2017 році, не передала Відділу освіти жодного акту про надані послуги, хоч вони й надавались охоронною компанією вчасно, вчасно підписувались сторонами, а обов`язком директора ( згідно укладеного договору) було передати такі акти відділу освіти для здійснення оплати. Немає актів - немає оплати. Мабуть, охоронна компанія мала відмовитись за такої заборгованості з нами працювати й ми повернулись би до старої схеми: тисячі готівкових батьківських грошей у невідомому напрямку:) Але ні, не відмовилась. 

У 2018 році школа набула автономії, відтак відділ освіти просто передав школі всі наші гроші, не використавши, а школа спромоглась почати оплачувати охорону аж у березні цього року. Нагадую - маючи наші гроші, у березні.
Проте, на той час ми вже оцінили організаційну спроможність кадрів від освіти до якісної роботи й поцікавились виконанням договору загалом. Недарма поцікавились. Договором передбачено перепускну систему - ми за неї заплатили. Проте, жодних документів, інструкцій, наказів ( як передбачено договором) з встановлення такої системи школою не було оформлено. Жодних. Ми заплатили за повітря і ніхто на наші неодноразові нагадування не подумав перетворити це повітря на налагоджену систему. В школу заходив будь-хто:)

Школа у старому приміщенні, немає роздягалень для дітей молодшої школи, немає зонування на молодшу та старшу школи, немає холу для очікування, батьки змушені відводити молодших школярів до класів. Це питання безпеки, бо навантажені першачки, у потоці старшої школи, старими вузькими сходами, небезпечно. Чужі люди в школі - небезпечно. Як відрізнити батьків від чужих? Директор не знає, охорона не знає, перепускної системи все ще немає.
Вирішили допомогти. На зборах обговорили доцільність перепускної системи за картками для батьків, почули позитивне ставлення директора до ідеї, узгодили з охоронною компанією. Система проста: батьки потрапляють до школи виключно за наявності пластикового ідентифікатора, для умовжливлення пропуску великої кількості батьків з молодшими дітьми, швидко. Без ідентифікаторів - за посвідченням особи із записом у журналі. Просто, логічно, безпечно, можливо. Батьки погодились на певні обмеження заради безпеки дітей. 

Виготовили ідентифікатори, узгодили з охоронною компанією, попросили директора оформити документально. Охоронна компанія розробила інструкцію та надала на підпис директору. Директор? Директор раптом вирішив що ні, бо ні. Без пропозицій вдосконалення, без адекватної заміни, без конкретики. Ну так: 40 тисяч безготівкою то не 120 тисяч готівкою:)

В понеділок на дверях школи побачили заборону батькам заходити до школи! Ось яку перепускну систему влаштовує директор 21 школи батькам за їхні гроші вже четвертий день. Незважаючи на заперечення батьків, незгоду.
ЗАБОРОНА БАТЬКАМ ЗАХОДИТИ ДО ШКОЛИ У НАВЧАЛЬНИЙ ЧАС.
Законно?
- ні! батьки є учасниками освітнього процесу й мають право у будь-який момент поцікавитись та побачити.
Розумно?
- ні! бо до 8:30 у школу може зайти будь-хто, і механізму диференціації батьків від сторонніх директор не спромігся встановити.

Мабуть, саме таку якість співпраці і здатність керувати автономним закладом освіти мало на увазі міністерство освіти України, просуваючи новий ЗУ " Про освіту". 
Чи не таку!

Висловлюю вдячність усім батькам нашої школи за розуміння і згуртованість. Батькам нашого класу за колективний лист директору!