29497851 10156190260354793 8530387496113643168 nОтже, законопроекти-рятівники, про які так довго розказували депутати від комітету, а особливо Ніна Пєтровна, нарешті отримали офіційні номери та зареєстровані у ВР - 8487 та 8488. В списку співаторів - представники БПП та Народного Фронту, один "радикал". Це комплекс, де один законопроект ніби-то приводить розмитнення до адекватних умов, а інший - закриває всі лазійки для власників "блях".

Зміни щодо розмитнення стосуються розрахунку акцизу.

Коефіцієнт (50 для бензину, 75 для дизеля) * вік авто в роках * обєм двигуна в літрах.

Тобто, наприклад, авто 2004 року з дизельним двигуном 2.4л буде мати акциз 75 * 14 * 2.4 = 2520 євро.

Що важливо, обмеження ЄВРО-5 знято, може бути будь-який рік.

Що ж ми маємо, якщо підсумувати все?

1. Єдиний плюс законопроекту - скасування обмеження по року випуску та еко-стандарту. Депутати нарешті офіційно визнали (хай і опосередковано), що ніякого обмеження по ЄВРО-5 від України ніхто не вимагав.

2. Формула розрахунку акцизу особливо вигідна дилерам та майбутнім власникам висококубатурних двигунів. Думаєте майбутні власники таких популярних Мерседесів S-класу не будуть щасливі зекономити майже 9000 доларів на акцизі? А ще, ви ж здогадались за чий рахунок будуть компенсовувати ці 9000? Бюджет треба виконувати.

3. Законопроекти за співавторства Святаша апріорі не можуть бути для народу. Тут навіть текст читати не обовязково.

4. Автомобілі прирівняли до віскі та вина. Чим ще пояснити логіку, що за старіші авто треба суттєво більше платити?

5. Ставки розмитнення для середньо-статистичного бюджетного авто будуть на рівні 100-200% від вартості. Хто в здоровому глузді буде стільки платити?

6. Заяви, що ці законопроекти будуть прийняті впродовж тижня свідчать лише про одне - раптово зявилася "політична воля". Чому? Та бо вибори на носі. БПП та НФ конче потрібна "перемога", рейтинги нижче плінтуса. 
Але перемога така, щоб і собі не зашкодити, і на ТВ попіаритись.

Особливо смішно та насправді жахливо ці заяви звучать на фоні того, що адекватні законопроекти 5561/5562 вже 20 місяців лежать в тому ж таки комітеті Ніни Пєтровни. Але на них ця влада вже навряд чи знайде "волю", адже їх співавторами є депутати з УКРОПу, в яких стосунки з чинною владою мяко-кажучи опозиційні.

Ось така фігня, малята.

Якщо чинна влада вже аж так хоче забрати всі авто-"лаври" собі - та будь-ласка, думаєте комусь з активістів шкода? 

Тільки зробіть АДЕКВАТНІ ставки, досить бавитись в дивакуваті формули та шулерство.

Сподіваюсь знайдуться депутати, що внесуть правки в ці два "законопроекти" і заберуть ідіотське множення на вік.