photofacefun com 1529658506Часто бачу на вулицях Львова та у дворах залишені автомобілі. Вітчизняні та іномарки. Чимало з них напіврозвалені з відкритими дверима та багажником. Все що можна було з них зняти - зняли. Груди металу давно перетворилися або ж у громадські вбиральні, або стали прихистком для безхатьків.

Навіть після трагічного випадку у Києві, коли у закинутій автівці підірвалися діти, влада не зробила жодних висновків. Сотні машин так і залишаються небезпечним місцем для дитячих забав. Власники занедбаних автомобілів, як правило живуть поруч. Автобрухт нікому не потрібний але його не здають на брухт, бо зазвичай транспортування дорожче ніж сам автомобіль. Відтак, мешканці навколишніх будинків залишаються заручниками ситуації, адже вивезти такі автомобілі без дозволу власника не можливо. Відповідно ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу, власник має право володіти, користуватися, розпоряджатися своїм майном на власний розсуд. Але з іншого боку, таке використання повинно бути безпечним і не суперечити інтересам громади та суспільства в цілому.

На мою думку, проблему можна вирішити, але потрібна рішуча законодавча ініціатива, оскільки на сьогоднішній день право власності захищено як Конституцією України, так і іншими законодавчими актами, і лише активної позиції громади для вирішення цього питання буде не достатньо.

В Україні вже були спроби подолати проблему шляхом утилізації авто, але програма – провалилася. А залізяччя у найближчі роки не зменшиться, адже українці масово скуповують дешеві авто з Європи. Це вигідно для країн - донорів, адже доживати віку машини будуть в Україні, тому що за них у нас ніхто не відповідає.