1 32313657 10216379722109523 7476876753336532992 nНаші цінності, не залежно від нашої волі, відображаються у нашій мові. Яскравий приклад - оцей вже мем: «понабирали по оголошенню». Часто, коли хочуть знецінити патрульну поліцію, отаку пургу пишуть. Так, про набір в поліцію публікуються оголошення, відкрито, на офіційному сайті! А що тут поганого? Ви може пам’ятаєте, щоб в ДАІ брали по оголошенню? От туди точно брали без оголошення, по-знайомству і часто за хабарі. Може це в когось неусвідомлена ностальгія?

Оголошення про вакансію - це маркер відкритості, прозорості та чітких правил набору! Це і є ознака якості нового принципу набору. Можливо, він не ідеальній? Але це максимум витиснутий із можливостей, який подарував нам Майдан. А от, не по оголошенню то як? То по блату? По знайомству? Через кума- свата-брата? 

По оголошенню - не цінно багатьом. Хм... Цінно те, що отримане якимись мутними болотистими шляхами!?

І ще, напишу деякі опритомнюючі дані про патрульну поліцію. Лише у Львові некомплект 150 чоловік. І черги в патрульку «по оголошенню» немає. Мало хто хоче ризикувати життям, терпіти зверхність та хамство зарозумілих та обнаглілих громадян, працювати без якісного захисту законом - за 10 тисяч гривень. За ідею були готові працювати в 2015-му. І ще трохи в 2016-му. Зараз ідейних у патрульній все менше. Скоро залишаться одиниці. Поки що, ще десятки (я намагаюся у це вірити). В народі вже майже нема тих, хто готовий йти з ідейних міркувань. А для заробітку чи кар’єрного росту - поліція то не та сфера. Тут не заробиш. А кар’єра примарна і лише для одиниць. Єдина надія на тих, хто хоче отримати складний досвід і пройти школу екстремальної діяльності. Але і такі не надовго. І де вони?!

І ви правильно зрозуміли - це катастрофа. Якщо найближчим часом в поліції зарплати не стануть такі ж, наприклад, як в ДБР чи в прокуратурі (~20-40 тисяч) і поліція не стане більш захищеною законом в своїй діяльності, то років через 3-5 в нас не буде патрульної поліції. Та й решта поліцейських підрозділів зійдуть на пси. Там теж печаль.