1 e3456n3s67hot 1Як кохати, то у Львові,
або вічне кохання Артура Гроттгера та Ванди Моне.

Мені здається, що в рамках історії Львова-не зле знаю історію кохання видатного художника Артура Гроттгера та Ванди Моне. З їх іменами пов"язано багато місць у Львові і я старався їх вивчити. Довелося довго бродити вулицями міста, оглядати окремі кам"яниці, їхати на Личаківське кладовище, ще раз заходити в Домініканський собор та інше.

Трохи історії.
Артур Гроттгер був нешлюбним сином Гілярія Семановського, але подружжя не проживало разом і Гроттгер носив дівоче ім"я матері. Батько допомагав йому всім. Навіть маєток в Отиневичах перейшов до Артура. В 1866р. на балу в залі Стрілецького товариства, що у Львові (вул. Лисенка) А 29-ти річний художник познайомився з 16-ти річною Вандою Моне. Вона була красунею з доброю освітою, з літературним і мистецьким нахилом. Почалося бурхливе кохання. Мама і тітка Ванди були проти їх шлюбу. Дехто твердить, що через фінансовий стан художника, але це трохи не так. У Гроттгера було єврейське коріння. Артур поїхав у Париж, щоб там заробити на малярстві грошей та жахлива хвороба- туберкульоз- доконали митця. Ванда продала свої дорогоцінності і привезла тіло нареченого до Львова. Гроттгера поховали на Личаківському цвинтарі, на місці, яке сам вказав Артур, коли вони відвідували цвинтар. Він навчив її малярства і Ванда сама склала проект пам"ятника, який ви, друзі, можете побачити. Щодня сотні туристів з Польщі відвідують могилу Гроттгера.(Поле №5, неподалік могили Франка) Від смерті коханого - Ванда не знімала чорного одягу і щодня відвідувала могилу.

ч. ІІ

Як і просив вмираючий Гроттгер, Ванда через 4 роки, вийшла заміж за його друга- теж художника- Карла Млодницького. Я кілька разів обстежував вулиці Дудаєва та Чайковського. В парку Костюшка був "дуб Гроттгера", де нібито він зустрічався з Вандою. Отже вул. Дудаєва. Тут Ванда проживала з Карлом Млодницьким в будинку №16, де проживав і поет Владислав Белза. Тут в них народилася дочка, майбутня письменниця - Мариля Вольська. Гроттгер прожив 30 років і помер у 1867р. Ванда Моне померла у 1923р, уже в кам"яниці на Чайковського, і весь Львів провожав її на Личаківське кладовище.

ч. ІІІ

Я пишу ці рядки і роздумую про те, що наші укр. поети і письменники жили по якихось закутках. Зокрема, Іван Франко, що до кінця свої днів не повернув за хату боргів. А тут така розкішна кам"яниця. Йдемо на верхню Чайковського. За банком , на розі кам"яниця! Чудова і в чудовому місці. Тут проживала Ванда Моне і був літературний салон її дочки письменниці- Марилі Вольської (1873-1930) Нині тут кафе. Повно символічних написів. Можна посидіти і переосмислити епоху. Дочка Марилі Вольської теж письменниця- Беата Обертинська. Внук Карла та Ванди -відомий кіноактор і режисер відомих нам фільмів: "Попіл і алмаз", "Рукопис ,знайдений в Сарагосі", " Чотири танкісти і собака", "Ставка більше ніж життя" та ін. В Домініканському соборі є пропам"ятний знак присвячений Артурові Гроттгеру, скульптор Ципріян Годебський. Не все можна у Фейсбуку написати. Проте все цікаве!