1 0 1218324721129488384 oНині минає 80-ть років з моменту, як 1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу і тим самим розпочала Другу світову війну. Фактично, це був напад на Польщу не тільки Німеччини, але і СССР, який, як фарисей, вичікував, що 17 вересня "брати під опіку" східні землі Польської держави.

А що діялося в цей час у Львові:

1-го вересня 1939 року Митрополит Андрей звернувся із пастирським послання до духовенства «Про обов’язок перестерігати вірних перед намовами провокаторів та агітаторів». 4-го вересня 1939 року єврейська газета «Chwila» опублікувала звернення трьох галицьких владик — греко-католицького, латинського та вірменського обрядів — до громадян краю. Звернення було підписане впливовими мешканцями краю: поляками, українцями та євреями. У зверненні закликали громадян до солідарности, офірности та допомоги в обороні краю. Важко знайти в історії Галичини момент, коли її мешканці були так одностайні та однодумні.

5 вересня комендант оборони Львова Владислав Лянгнер ходив на Святоюрську гору, щоб просити Митрополита Шептицького дати звернення до українців не піддаватися на намову німецьких провокаторів. Того ж дня, Митрополит звернувся до вірних, зазначаючи, що "Німеччина є ворогом для українців і поляків". Подібне звернення було опубліковано у співавторстві із головою УНДО Василем Мудрим 15 вересня і опубліковане у газеті "Діло".