48272906 2160494840638337 8837751022408433664 nОрганізатор зустрічі для громадян України в польському місті Єленя Гура, скасував мій безкоштовний семінар з юридичних питань ЛИШЕ через те, що я вимагав, аби семінар пройшов виключно українською мовою (не поряд з російською). Я почув від нього, що я РОЗ'ЄДНУЮ українців тим, що хочу розмовляти тільки українською. Ви врешті-решт це зрозумійте: українська мова РОЗ'ЄДНУЄ ваше суспільство. Об'єднує вас російська.

Усі знають, що я корінний поляк, який вивчив українську мову як іноземну. Завдяки тому українці можуть до мене звертатися своєю рідною мовою. Але мені ще треба знати російську, аби мати честь спілкуватися з усіма громадянами України (хоча я цього не хочу і ніколи не хотів).

Українці, перестаньте плекати ілюзії, що ваші російськомовні громадяни колись почнуть поважати вашу мову, ваше українство. Такого не буде ніколи. Вони ваше українство послідовно добивають і вони в цьому невтомимі.

Найбільш яскраво це видно на мому прикладі. Українськомовність це прикмета, властивість, яка щільно пов'язана з колоніальним обов'язком знати ще і російську. Якщо ти українськомовний (хоча іноземець, який знати може лише українську), то тебе будуть ображати та принижувати граждане Украины за те, що ти з ними хочеш розмовляти українською. Це в них викликає лють, огиду до співрозмовника, агресію. Тому я в Польщі ніколи сам першим не звертаюся до громадян України українською, бо або можу почути російську, або я стаю гіршим сортом.

Вибачте, але так. Мене російськомовні в Польщі більше поважають, коли я розмовляю польською.

Вони мають закарбовану ненависть до українства і я це говорю не тому, що прочитав у книжках чи газетах. Я це відчуваю на своїй шкурі вже з 15 років. Я тому перестав їздити до України. Українськомовність (навіть іноземців) нестерпна для граждан Украины.

Я думаю, що це саме було з німцями в західній Польщі після 1918 року, які стали громадянами нової держави. Вони завзялися, що польської не вивчуть ніколи. Але держава вирішила, що або ви ополячитеся, або виїдете. І так сталося. Україні бракує лідерів, які би хотіли цю країну українізувати, тому Україною котиться чергова хвиля русифікації і закон про мову нічого не дасть мабуть.