82796604 2789230367800940 8628497011701710848 oВ Ашані на касі в мого чоловіка Толіка почався епілептичний приступ. Все сталося за секунду. Ось він стоїть і усміхається до мене і ось він падає, синіє та б'ється в судомах.. На мій крик про допомогу у переповненому людьми передріздвяному супермаркеті відгукнулася лише 1 людина. Це був старший чоловік, він поміг мені покласти Толіка на бік і зробити все, щоб приступ минув. Ще хтось приніс воду. Все. Решта людей спокійно вибирали майонези і ковбаси поруч.. За крок від лежачого Толіка хлопчина, не поспішаючи, викладав товар з візка. Грала музика і на касах пікав і пікав товар...

Далі була швидка, в якій я проревіла всю дорогу. Не тому, що в мого чоловіка був приступ епілепсії, я вже їх бачила і знаю що це, а тому що 99% людей, які були з нами в Ашані, було начхати. Я їхала і думала, що якби мене не було поруч, то він би просто помер, не на Майдані, не на війні, не в аварії, а отак.. в білий день, серед тисяч людей.
Зараз вже все добре, Толік вдома, почувається нормально.. Хочу цим постом подякувати незнайомому чоловікові, якому сьогодні було не байдуже. Я не знаю, як Вас звуть, але я буду за Вас молитися. Дякую людині, яка принесла воду, працівникам Ашану, які допомогли довести Толіка до швидкої. А також 130 бригаді швидкої допомоги міста Львова. Коли я плакала і уся тремтіла під лікарнею, саме Ваші обійми і Ваша людяність повернули мені сили і віру в те, що все буде добре.

Всім бажаю гарних свят! Хай Бог береже Вас і Ваші родини.

Цей пост я написала тому, що мене досі болить і в мене досі тремтить все тіло. Товариш, який нас віз нас з лікарні додому, розповів, що від приступу епілепсії помер його дядько. Люди, які проходили поруч думали, що він п'яний лежить на дорозі, тому ніхто не поміг.. Друг написав, що від судом померла його мама, бо не було кому врятувати. Не дай Бог нікому такого.

Додаю коментар пана Олександра, як поводитись при епілептичному приступі:

Правильна перша допомога – це дві прості дії: достатньо перевернути людину на бік та покласти щось м'яке під голову, щоб уникнути травми.

При цьому НЕ варто:
- класти що-небудь у рот: тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, а інколи навіть існує ризик зламати щелепу;
- під час нападу в людини НЕ може запасти язик;
- намагатися зупинити напад - напад повинен пройти сам.

У більшості випадків напади при епілепсії не є невідкладними станами та не завжди потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Але обов’язково телефонуйте 103, якщо:
- напад триває п'ять хвилин або довше;
- напади повторюється настільки часто, що у проміжках між ними у людини не відновлюється свідомість (на відміну від серії нападів);
- коли у людини стається перший напад;
- коли людина отримує травму під час нападу (наприклад, внаслідок падіння);
- напад стається, коли людина перебуває у воді;
- людина вагітна або хвора на діабет.

Джерело