1 0 49479657 10218529474934475 2176834178895577088 oЧи зруйнує коронавірус глобалізацію? Ні. Чи змінить світовий порядок? О так. Вже змінює.

Змінюються виробничі ланцюги. Змінюється і попит, і пропозиція. Лише в лютому цього року через нестачу комплектуючих (читай, КНР) виробництво ноутбуків в світі впало на 50%.
Сучасна глобальна економіка побудована на принципі тісної взаємодії та взаємозалежності. І цей основний принцип став і основним її слабким місцем.
Коронавірус зробить банкротами набагато більше бізнесів і приватних осіб, ніж вб'є як хвороба.
Змінюються геоекономічні реалії. Економіка входить в рецесію, скоріш за все у U-вигляді, тобто якийсь час ми побудемо "на дні".
Але. Завжди варто дивитись на пару кроків далі. А далі - буде "нова нормальність". І я знову буду занудою, яка скаже, що вже зараз можна передбачити і прорахувати деякі речі, які в цій новій реальності будуть визначальними. Нова нормальність національного протекціонізму (вже зараз Італія (та і інші країни) відчула, що солідарність в рамках ЄС, хм, досить крихка субстанція, а Президент Сербії взагалі назвав європейську солідарність як “a fairy tale” і заявив, що “the only country that can help us is China”), нова нормальність в галузі трудових ресурсів, нова нормальність в міжнародній торгівлі.
Для Уряду і бізнесу - безліч роботи і завдань на найближчий час. І як же нам зараз потрібен професіоналізм і об'єданані зусилля...

"The new coronavirus shock is also likely to alter the global economic terrain, resulting in a “new, new normal.” Deglobalization and deregionalization will accelerate, redefining worldwide chains of production and consumption. Public- and private-sector emphasis on cost-effective and efficient global supply lines will give way to excessive risk aversion and resilience management. And economic tools, particularly related to trade and investment, will be weaponized more frequently as national security trumps economic concerns. The global economic landscape will look different when the dust settles from the new coronavirus shock." (с)