1 0 тарас
На фото Тарас Батенко
В останні дні ми спостерігаємо за тим, як Кабінет Міністрів України та вся країна працює на інтереси найбагатшої людини України Р.Ахметова, який володіє монополістом з виробництва електроенергії в країні, а саме компанією "ДТЕК".

При цьому вся промисловість місяць за місяцем демонструє спад та фактично знищується. І відбувається це через безпідставно високі ціни на електроенергію вітчизняного виробництва, у зв’язку з чим вся продукція української промисловості виявляється неконкурентною на європейському та світовому ринках.

Останніми днями тарифи в країнах Європи на електроенергію не просто зменшились, а багато де взагалі стали від'ємними. І це такі країни, як Франція, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, а також сусіди України – Словаччина і Чехія. Тобто виробники доплачують, щоб в них купували електроенергію і щоб не зупинялось виробництво. І за цих умов в Україні тариф на електроенергію є в рази більшим. Незважаючи на те, що економіка в нашій країні падає, обсяги споживання електроенергії і, відповідно, попит на неї знижуються, проте тариф тримається на аномально високому рівні. Окрім іншого це свідчить, що так званий ринок електроенергії в Україні не відбувся і працює виключно в інтересах одного монополіста з виробництва електроенергії, а саме компанії "ДТЕК".

У зв'язку із цим хочемо нагадати, як на початку березня 2020 року виявилося, що Бурштинський енергетичний острів, контрольований також згаданою компанією "ДТЕК", продавав в Угорщину електроенергію дешевше, ніж робив це в Україні. Переконані, що без термінового перегляду Урядом і НКРЕКП тарифної політики в сфері електроенергетики ні про який розвиток економіки мови йти не може.

За поточних умов в Україні розвивається лише бізнес найбагатшого олігарха країни. Який ще й за цих умов безперешкодно оголошує дефолт для окремих своїх активів, а саме призупиняє виплати по своїх єврооблігаціях. Проте, такі безпрецедентні заходи не знаходять жодного відгуку з боку Кабінету Міністрів України, НКРЕКП і правоохоронних органів. Невже Уряд і прем'єр не розуміють, що кредит довіри не безкінечний? Переконані, що Уряд і прем'єр повинні негайно вжити рішучих заходів та навести лад на ринку електроенергії. Інакше це праця не на людей, а на подальше збагачення окремих олігархів за рахунок і так до краю зубожілих громадян!