Droga 1 ab 2 cНавчаючись в Ягелонському університеті, Кароль Войтила, свої перші студентські канікули у липні 1939 р. провів в Громадському Таборі Академічного Легіону у Віжомлі що біля Судової Вишні. Тоді студенти допомагали будувати дорогу та школу в Віжомлі.

Єпископ Маріан Бучек розповідає про ті події (з аудіозапису розповіді):

«З історії нам відомо, що в передвоєнній Польщі студентська, гімназійна молодь, під час літніх канікул, брала участь в різного роду громадських роботах: будували дороги, переправи, гірські мости. В одній з таких груп опинився і Кароль Войтила, тоді, молодий хлопець, вже студент. Вони будували дорогу біля Судової Вишні на Яворів. Навіть фото збереглися, де він стоїть в штанах з штиковою лопатою без сорочки і має на собі кармелітській скапулярій. Він навіть сам згадував: «Я тут десь був недалеко біля Львова, де саме це є?».

Про перебування Кароля Войтили у Віжомлі свого часу розповідали і очевидці, яких, на жаль, вже нема. Керівник шкільного Краєзнавчого му­зею Наталя Вархоляк записа­ла їхні спогади.

«У передвоєнні тижні 1939 року до Віжомлі приїхала група студентів Ягеллонського універ­ситету для обов’язкового вій­ськового вишколу. Серед них був і 19-річний Кароль Вой­тила. Збереглися світлини того періоду! Майбутній Папа буду­вав школу у нашому селі, а один із його друзів фотографував. Коли згодом Понтифіка показу­вали по телевізору, цей фото­граф пригадав про негативи, які збереглися у нього. Таким чи­ном ми і дізналися, що у нашому селі працював і жив Кароль Вой­тила. У школі, яку будував май­бутній Папа, віжомлянські діти вчилися до 1974 року, поки не збудували нову школу. А ще сту­денти мостили дорогу між Судо­вою Вишнею і Яворовом», — розповіла «Високому Замку» Наталя Вархоляк.

Очевидець цих подій віжом­лянин Степан Тертула згаду­вав, що коли був підлітком і їхав з батьком на возі до Львова, ба­чив, як на узбіччі дороги хлоп­ці у військовій формі кайлами розбивали кам’яні брили. Се­ред них був Кароль Войтила.

Інший очевидець, Степан Ша­лавило, розповідав, що влітку 1939 року у селі була невели­ка група польських військових, які брали участь у будівництві нової польської школи, бо досі діти українців і поляків вчили­ся разом у старій школі. А вве­чері на стіні ґміни ці військові прикріплювали екран з покри­вала і демонстрували кіно. Де­коли грали у футбол з місцеви­ми хлопцями.

Віжомлянка Ольга-Тетяна Пасічник розповідала, що вона працювала на кухні у палаці графині Марії Чосновської, яку в селі називали «грабіна». Ді­вчині доручили занести мис­ку полуниць у село, де перебу­вали студенти. Їй запам’ятався один з них — середнього зрос­ту з русявим волоссям, на шиї мав образок.