1 0 рефор
Фото ілюстративне
В нас давно імітують різні псевдоєвропейські реформи. От і вигадали терміни з класичним євроремонтом на чолі. Чи не всі переконані, що в соціальній Європі - райські умови. Про медицину – у всі вуха гуділи…

І про незрівнянну міністриню, яка мала візію медичного єврораю в Україні, збудованого за європейськими, чи скоріше її рідними американськими, лекалами. Хоча там, за океаном, мільйони взагалі не можуть оплатити страхівки, а фармацевтична мафія разом зі страховими компаніями примітивно «лупить» зі всіх гроші. Недавно писалося про приклади, як ліки у США коштують 800 доларів, а в ближній Канаді – куди більш соціальній державі - всього 80 доларів! Людина без страхівки пролежала в госпіталі з коронвірусом три дні і отримала рахунок 50 тисяч доларів! Типу дорожче від суперапартаментів на Багамах з повною програмою задоволень.

Хочу розповісти пару історій про мій власний досвід пацієнта з західною медициною. Я давно, вже з півстоліття, товчуся по світі, і на всіх роздоріжжях потрапляв у клініки та госпіталі різних країн – Туреччина, Македонія, Чорногорія чи багатьох європейських. Бачив багато і скажу, що в нас лікарі - не гірші як мінімум і систему нашу змінювати не треба – дайте просто нормальний бюджет медицині. Останні фото лікарні в Хусті, яку планували відвести для хворих на коронавірус, просто трагічні. Але є й відремонтовані палати - сам був недавно, абсолютно нормальний рівень.

На Заході всі незадоволені рівнем медичного сервісу ніяк не менше, ніж в Україні, де ще ніби існує совіцька медицина. Там мають парадні клініки кардіології, хірургії чи онкології, а рівень першої допомоги пацієнтам на диво в багатьох випадках не кращий, ніж у нас. І стоматологія у нас не гірша, тому тисячі наших емігрантів щороку мчать на Батьківщину ставити імпланти, що в сім разів дешевші, ніж в Америці. Щоби не було ілюзій щодо західної якості, скажу: всі пломби, що ставив у добротних клініках на Заході, повилітали через пів року, а наші - стоять! Не кажучи про те, як мені полікували банальний пульпіт - 5 років мучився по стоматологічних кабінетах і втратив ще пару зубів! Та й самі лікарі, крім парадних спеціальностей, в основному заробляють не надто. Їм доволі добре оплачують тільки нічні чергування – деякі молоді лікарі беруть навіть в місяць пару 48 годинних вахт! Знаю, бо маю в родині, розсіяній по світах, кількох лікарів.

А звичайна первинна медична допомога всюди у світі накульгує. Мої голландські «шахові» дівчата давно мені скаржились на сімейних лікарів. Прийдеш з температурою – дадуть аспірин, на наступний тиждень не легше, то випише антибіотик. Через два тижні, нарешті, випише скерування до спеціаліста. Але той спеціаліст прийме тебе через три тижні. На прикладі власної доньки, переконався, що це таки правда. Та й бачив хамське відношення до моєї голандської учениці з температурою 40 в клініці швидкої допомоги в німецькому Дрездені. Тільки дзвінок місцевому приятелю вирішив ситуацію.

Сам я минулого року в центральноєвропейській країні звернувся до сімейного лікаря (за страхівкою) з кашлем і температурою. Слухав мене 30 секунд, спитав, шо ще зі мною. Виписав антибіотик, навіть без компенсаторів.

В тій же країні недавно в доньки - приступ болю з правого боку, підозра на апендикс. Привіз в суперсучасний університетський клінічний центр. Чекає на різних лікарів небагато, з 20 хворих. Аналіз крові, сечі, УЗД, різні лікарі. І все це триває 8 годин під різними кабінетами! Нарешті, діагноз – запалення нирки і антибіотики виписані, теж без компенсаторів. Призначений візит до уролога через 3 тижні. Через три тижні в клініці повідомлять, що через коронавірус приймають тільки пацієнтів при смерті. А інші хай собі роблять, що завгодно, але лікувати їх ніхто не буде, бо всі нечисленні приватні клініки зачинені на невизначений час!

Син приятеля з підозрою на апендицит пішов у клініку швидкої допомоги в Мюнхені з німецькою страхівкою. П’ять годин чекав під кабінетом і після швидкого огляду йому повідомили: жодного апендициту, приступ жовчного. Наступного дня він полетів до США, болі не втихали. Звернувся в лікарню і прооперували апендицит.

Мій тренер, засновник Львівської шахової школи Віктор Карт мешкає в Ганновері. Минулої зими впав на льоду, викликав лікарів до дому – 90 років йому. Встановили – забій. Але боліло далі, 4 рази впродовж 4 місяців їздив до різних лікарів на всілякі рентгени і аналізи. Результат незмінний – забій. Лише через 4 місяці побачили перелом і забігали, - операція, місяць адаптації в супер санаторії! От, до хірургії реального лікування не було!

В принципі мені давно зрозуміло, що має бути комбінована державно–страхова доступна медицина. Важливі ціни - у Франції сімейна страхівка - десь 300 Евро, у Словенії, двохступенева на особу разом - від 80 Евро на місяць. Для безробітних і пенсіонерів - безоплатно у всій Європі.

Найсмішніше, як сказав один досвідчений лікар, в нас смертність від деяких хворіб нижча ніж на Заході, бо в нас дозволено купувати ліки без рецепта! Поки деколи там добереться пацієнт до лікаря і лікарства, то може стан реально погіршитись.

Реформу, що почала американський рентгенолог, треба переробляти. Що за ситуація – лікар, що рекомендує аспірин і гарячий чай, дає скерування до реального лікаря отримує в 5 разів більше, ніж хірург вищої категорії! Останній кричущий шедевр реформи – спеціалісту з 40 річним стажем і вищою категорією почали платити по 4 гривні за прийом пацієнта! Прийме за зміну з 20 пацієнтів, 20 з лишком днів роботи і без сліз рахувати не можна. А чиновницька каста вибудовує ранчо, які американським хірургам не снилися. Подивіться оголошення- шукають манікюристку, зарплата 12 тисяч, офіціанта - зарплата 15 тисяч! Та це ж рівень зарплати професора! А офіціанту рекомендовано давати чайові, а лікарю - то кримінал!

Яка б не була наша медицина, але лікарняні та фельдшерські пункти працювали в віддалених селах, а тепер всі ці точки закриваються і старий принцип «порятунок тонучих – справа самих тонучих». Зрештою, запитайте звичайних лікарів, що їм потрібно і все стане на свої місця!

А міністри - щось неймовірне. Як пам’ятаємо, почали з залетівшого грузина, що був практикантом у США, і пішло-поїхало до санітара… Щось дуже недобре пахне в медицині…. А взагалі то час купити і привести Аврору..