97145954 3001577756588431 7479757838873526272 nЗараз часто можна побачити у соцмережах страшилку, що власники паїв платитимуть додатковий податок в розмірі 6 тисяч гривень на рік.

Хочу роз’яснити і заспокоїти. Власники паїв не платитимуть додатковий податок.

Народні депутати почули заклики сільгоспвиробників - закон про детінізацію АПК 3131-д допрацювали і затвердили на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

Він встановлює податкове зобов’язання - мінімальну суму, з якою порівнюються вже сплачені податки аграріїв. У неї входить земельний податок, податок ФОП, податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок.

Від виплати податкового зобов'язання звільняються:

1. власники городів та присадибних ділянок площею до 1 га;
2. власники земельних паїв, які офіційно їх здають в оренду.

✔️ Для середніх і великих підприємств податкове зобов’язання буде становити 1215 грн на гектар. Перехідний період з поетапним підвищенням ставки буде до 2024.

✔️ Для дрібних і сімейних господарств - 540 грн на га. У пільговий період - 2 роки - закон не буде застосовуватися.

✔️ Податкове навантаження для «білих» аграріїв, які чесно платять податки вже становить до 2 тисяч грн на га. Їх дія закону не торкнеться.

Спіть спокійно і не вірте у маячню, яку вам нагнітають «лихварі».

Ще хочу донести, тим хто хоче конструктиву. Цей закон дасть поштовх Українському селу. В місцевих бюджетах з’являться кошти. Село оживе. В сільських радах, об’єднаних територіальних громадах буде можливісь, будувати і ремонтувати дороги, школи, дитячі садочки, сільські клуби, медичні амбулаторії, церкви та інше.

Не панікуйте!