tfjsr
Нині, пізно ввечері, все несвідоме громадянство братиме (або, не братиме) участь у Геловіні - дідьчої забави, яка в останні роки робить спроби остаточно прижитися в Галицькій Україні. Я б може і не реагував на ці бздури, якби різношерстні ініціатори таких містичних збоченств по наших містах і селах, не апелювали до давнього минулого, притягуючи сюди, "за вуха", і кельтів, і германців, і давніх слов"ян і, навіть шумерів з їхніми аккадами...

Хочете - вірте, хочете - ні, але абсолютно жодних археологічних підстав у тій геловінській маячні, немає.
.
Справжні цілі Геловіну, я не знаю, але вони точно не популяризують давні дохристиянські релігійні вірування, які в нашій Галичині (як і в цілому, в Європі), доволі добре відомі.
.
Тоді, що ж, за цим Геловіном, стоїть - спитаєте ви..? Відьмацтво і сатанизм, як би банально це не звучало. Бо, як найкраще приховати небезпеку? Правильно - подати її під смачненьким і апетитним соусом, приховавши усе смертоносне всередині за рядами сяючих гірлянд, веселих клоунів і сміху.
.
Головний персонаж сьогоднішнього Геловіну - відьма, тобто зриме уособлення темних сил Потойбіччя. Вправлятися у дотепності на цю тему, нікому з нас, мабуть, не варто: життєвий досвід підказує, що такі дотепники дуже швидко, внаслідок певних і невідворотних змін у своєму житті, жалкують про свої недоречні жарти і дотепи.
.
То вже інша справа, як ставилися до відьом в Античності і за часів Середньовіччя. У Східній Європі, у тому числі в Галичині і в Карпатах, до відьом ставилися поблажливіше, аніж на тому Заході. Осіб, запідозрених у чаклунстві чи відьмацтві, галичани не мордували, як в інквізиторських камерах Італії чи Німеччини, а палили.
.
Причому останню "відьму" у нас, в Галичині, спалили якихось півтораста літ тому. Про це, з усією скрупульозністю справжнього вченого-етнографа, описує секретар комісії НТШ і дійсний член Празької і Віденської академій наук, Володимир Гнатюк у своїй праці "Купанє і паленє відьм у Галичині" (1912; загугліть цю працю, вона
висить в неті, там чимало цікавих подробиць. Нижче, я подаю, на цю працю, покликання).
.
Натомість, західніше Галичини, боротьба з відьмами зовсім не була безкровною: за перші 150 років після прийняття булли римського папи Інокентія VIII "Summis desiderantes affectibus" (1484 рік) в Німеччині, Італії та Іспанії на вогні (аутодафе) було спалено понад 30 тисяч відьом. Інквізитори, при цьому, послуговувалися методичним посібником "Directorium Inquisitorum" та, всіма нами знаним, "Молотом відьом".
.
Тому, при усій повазі до вільнодумства (і, навіть з урахуванням того, що живемо на початку 21 століття), все ж - будьмо обережні у наших думках про Потойбіччя, а, тим більше, у вчинках!
.
.
.
.
.
P.S. А де, подібне звернення, від єпископів і владик наших, українських, Церков? Див.: https://credo.pro/2020/10/277286... (до очільників різних сект не звертаюся - вони те ж саме, але - завуальоване явище сатанизму, хоча і соромливо прикриваються назвою "пізні течії протестантизму"). Агов, владики Епіфаній і Шевчук! Ви й досі вважаєте, що вперто іґноруючи затягування нашої молоді у "геловінські забави", ви, тим самим, демонструєте європейський підхід на основах толерантності і мультикультуралізму..?