121701893 3359838617386122 6890493396908948921 nОстанні роки були непростими та надзвичайно важливими для українського місцевого самоврядування. В умовах децентралізації громади отримали значні повноваження та ресурси. Цього тижня Верховна Рада України внесла зміни до Бюджетного кодексу, відповідно до яких 13% акцизу від пального і надалі надходитиме до місцевих бюджетів. Для більшості громад це значна стаття доходів у такий важкий період формування та нового поділу.

Логічно, що передача додаткових повноважень принесла із собою багато запитань. У «новій реальності» головам громад часом бракує інформації, хтось самотужки пробує ефективно розпорядитися бюджетом чи сформувати структуру управління. Особливо це стосується громад, які лише починають працювати.

В останні тижні почастішали звернення голів новостворених громад до ЛОДА з приводу низки проблем. Серед них: планування бюджетів в умовах невизначеності правил бюджетного кодексу, передача майна з районів у громади, вирішення проблем районних лікарень, перспективи залучення коштів ДФРР та обласних програм на вирішення проблем громади, а також розмежування повноважень між громадами, райрадами, обласними радами та державою. Тобто перед громадами постали виклики, і вони часто звертаються за порадами до керівників структурних підрозділів ЛОДА, які мають значний досвід у цих питаннях.

Розумію, що звернення від голів новостворених громад лише збільшуватимуться, оскільки викликів багато. Для того, щоб всіх об’єднати та рухатися в напрямку спільного вирішення проблем, пропоную створити дієвий комунікаційний майданчик для діалогу, обміну досвідом та кращими практиками між органами місцевого самоврядування, облдержадміністрацією та центральними органами влади. Такою платформою може стати Агенція регіонального розвитку Львівської області, об’єднання чи асоціація.

На базі такої комунікативної платформи чи майданчика голови громад і ЛОДА зможуть обговорювати не лише поточні проблеми, але й пропонувати свої бачення щодо покращення законодавства для громад, захисту їх інтересів, формувати обласні програми, зокрема програми підтримки ініціатив територіальних громад, формувати пріоритети програм соціально-економічного та культурного розвитку, а також лобіювати інтереси громад у реалізації державних програм.

Створення подібного комунікативного хабу між органами місцевого самоврядування та ОДА допоможе вирішити ще одну проблему – припинить розмови про те, що ми, як виконавча влада, намагаємося лише контролювати органи місцевого самоврядування та перешкоджати їх нормальній роботі. Також такий хаб може стати запорукою того, що успішність роботи обласної державної адміністрації буде оцінюватись насамперед її корисністю для громад.

Розвиток Львівщини та добробут її жителів – це наша спільна справа: і органів державної виконавчої влади, і органів місцевого самоврядування. Разом ми сильніші!

Джерело