kozytskyimaksymЛьвівська обласна рада після трьох пленарних засідань таки затвердила 24 обласні цільові програми, які мають на меті розвиток нашого регіону. Хтось каже, що це була героїчна робота народних обранців, адже ми за 3 дні розглянули і проголосували практично усі програми. І я частково можу з цим погодитись. Але є й інше питання: чи могли депутати впоратись з цим оперативніше. І відповідь досить проста: могли!

Для цього потрібно було менше деяким депутатам красуватись перед ввімкненими телекамерами. Ми б зекономили неймовірну кількість часу і набагато швидше запустили б усі процеси з фінансування.

Нехай на мене не ображаються за це колеги по сесійній залі, але поясню чому ми могли це зробити оперативніше.

Насправді, ніщо не потрібно приймати поспіхом. Особливо, коли мова йде про кошти платників податків, які делегували нам право розпоряджатись цими фінансами. І ми підійшли до цього дуже відповідально.

Ці три пленарні засідання – це уже фінальна стадія роботи над цільовими програмами. А реальна робота над ними розпочалась ще влітку минулого року. Уже тоді ми знали і розуміли, що разом із 2020-им роком, закінчать свою дію 25 обласних програм.

І поки всі на Львівщині займались виборами, в ЛОДА напрацьовували ці програми. Щоб потім їх представити новообраній каденції Львівської обласної ради.

Ми повністю оновили Порядок розробки обласних цільових програм, який був затверджений моїм розпорядженням від 4 серпня 2020 року № 602. Цей порядок потрібно було змінювати не лише тому, що він був морально застарілий, бо останні зміни вносились приблизно 10 років тому, але й тому, що ми кардинально змінили самі підходи до формування програм. Тепер кожна програма має чітку мету, ціль і очікувані результати. А головне, що відтепер кожна програма повинна корелюватись зі Стратегією розвитку Львівщини до 2027 року.

До розробки кожної з обласних програм ми залучили експертне середовище, з яким відбувалося тривале обговорення кожного слова і кожної цифри. Так, щоб кожна гривня, витрачена з бюджету, давала розвитковий ефект для Львівщини. І ми це зробили!

Але акцент робився не лише на цьому. Я вважав і вважатиму надалі, що прозорість розподілу бюджетних ресурсів має дуже важливе значення. Саме тому я доручив зробити особливий наголос на максимальне впровадження змагальності і відкритості в обласних програмах. Тепер кожня третя програма містить конкурсну складову.

Після цього включились і депутати, які розглядали по кілька разів на своїх комісіях ці програми. Подекуди програми на комісіях розглядались по 5 разів, що в майбутньому внесло шалену плутанину в сесійній залі. Депутати просто фізично не могли розібратись, який проєкт програми є остаточним і за що їм треба голосувати. Адже перед ними лежали по 3, 4, а то і по 5 проєктів одної і тої ж програми. А, нагадаю, їх було винесено на розгляд у 2021 році загалом 25!

Ну, і звичайно, сам розгляд в сесійній залі, який часом здавалось, що ніколи не завершиться. Одні і ті ж питання, одні і ті ж пропозиції, розмірковування над одним словом, яке хтось хоче вилучити, а хтось наполягає на ньому. І так по колу 25 разів. А вкінці кінців приймається програма, яка була нами розроблена і погоджена з депутатськими комісіями. Тобто ми витратили неймовірну кількість часу на обговорення, але прийняли те, що було запропоновано на самому початку.

І як тут не згадати про політичні заяви і звернення обласних обранців. 23 (!!!) політичні заяви і звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та інших центральних органів виконавчої влади. І це лише в перший сесійний день! Я розумію, що депутати мають право і хочуть висловити свою політичну позицію на все, що відбувається в державі, але у всього мають бути межі розумного. Як на мене, обласна рада – це не місце для політичних батлів при ввімкнених телекамерах! Це місце, де ми усі, незалежно від своєї партійної приналежності, маємо сідати і приймати складні господарські рішення, які насамперед будуть сприяти покращенню добробуту мешканців Львівщини. І такі рішення потрібно приймати шляхом пошуку консенсусу. А вже після цього ми можемо йти на різні телевізійні, радійні чи онлайнові майданчики і висловлювати свої політичні розбіжності.

Але, як би там не було, врешті ми маємо серйозний інструмент та ресурс, щоб працювати у напрямку розвитку Львівщини. У 2021 році в області будуть реалізовуватись 27 обласних програм, фінансування яких передбачене в обласному бюджеті. 2 діють ще з попередніх років. 24 – уже затвердила обласна рада і ще одна – «Безпечна Львівщина», планується до затвердження на наступній сесії 16 березня.

Усього на виконання 450-ти заходів цих програм у 2021 році передбачено 1,4 млрд грн з обласного бюджету.

Тепер справа лише у якісному виконанні цих програм. За що ми вже взялися!