haperskaВідкритий лист до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Шановна пані міністр, висловлюю своє незадоволення і рішучий протест проти того, що мою дитину змушують вивчати в школі російську мову.

За кілька днів до останнього дзвоника заступник директора зібрав батьків на збори, де запропонував обрати додатки до навчальних планів, за якими учні вчитимуться у 5-9-х класах. На розгляд батьків було подано два додатки № 1 та №12, тобто без вивчення мови національних меншин та з вивченням мови національної меншини відповідно.

Інші батьки обрали додаток №12, мотивуючи це наступним чином: «ми вчили і вони хай вчать», «за плечима знання не носити» тощо. Я написала в заяві, що обираю додаток №1. Більшістю голосів батьківські збори обрали вивчення російської мови.

З огляду на вищесказане, у мене до вас наступні запитання:

1. Чому моя дитина, яка ніяким чином не належить до національної меншини «росіяни», повинна вчити їхню мову?

Я і мій чоловік маємо «зелені» свідоцтва про народження, де написано, що наші батьки за національністю українці. Відповідно ми і наші діти – теж українці.

2. Чому більшістю голосів мою дитину, українця, примушують вивчати мову, яка є необов’язковою для вивчення згідно чинного законодавства про освіту, вона не є державною та міжнародною?

3. Якщо російська мова – мова національних меншин, то яким чином ви визначаєте, хто з дітей до цієї нацменшини належить? Чи є правомірним вибір цієї мови людьми, які до даної нацменшини не належать?

4. Я не вимагаю, що б через нас свою мову не вчили представники цієї нацменшини, я наполегливо прошу надати нам можливість відмовитися від вивчення чужої для нас мови.

5. Щоб не було різночитань, наголошую, що у мене немає претензій до батьків, які часто не можуть зробити свідомий вибір, чи школи, яка виконує накази та вказівки міністерства, у мене запитання та претензії до Міністерства освіти на науки, молоді та спорту України.

Прошу забезпечити захист моїх прав як добропорядного громадянина, сумлінного платника податків та не допустити дискримінації за мовною та національною ознаками.

З повагою, Хаперська Марина, мама учня 4 класу.