444444333Бо коли горить трава, також горять гори сміття попід ліси і в ярах! По всій Львівщині!

За чверть століття наша область накопичила понад 222 мільярди тонн відходів. За рік в області збирається понад 2 мільйони тонн сміття.

Це тільки обліковані відходи, які потрапляють на сміттєзвалища.

Але поїдьте трохи далі за Львів – там гори сміття лежать на полях, в лісах, в меліоративних каналах, на узбіччях доріг. З кожним роком проблема стає все масштабнішою.

Хочу наголосити: в селах ніхто не викидає органічних відходів, які розкладуться з часом. Там насамперед викидають пластик, скло, будівельне сміття, а також небезпечні ТПВ (батарейки, енергозберігаючі лампи, використані шприци, медичні препарати).

Усе це горить при підпалі сухої рослинності. І нищить наше здоров’я та здоров’я наших дітей.

Ми самі отруюємо: ґрунти, повітря, підземні води – а отже, криниці, зони відпочинку, понижуємо туристичну привабливість регіону.

Вирішення цієї проблеми потребує комплексного підходу. Тут не досить написати 2017 року стратегію до 2030 року і не досить просто прийняти Програму поводження з твердими побутовими відходами на п’ять років.

ЩО Я ПРОПОНУЮ?

  • Державна екологічна інспекція у Львівській області має організувати виїзди екологічних інспекторів у територіальні громади з метою виявлення всіх стихійних сміттєзвалищ та видання приписів про їх ліквідацію.
  • Періодично контролювати виконання цих приписів та повідомляти громадськість про результати перевірок.
  • Також звернувся до керівництва Департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА з проханням у місячний термін напрацювати зміни до Програми поводження з твердими побутовими відходами.

Зокрема, чітко передбачити посилення відповідальності за вивіз сміття в недозволені місця, систему контролю за випадками несанкціонованого вивезення сміття, обов'язкове укладення договорів про вивіз ТПВ суб’єктами господарювання. А також запропонувати зміни до законодавства в цьому напрямі.

Я не прихильник штрафів, тому роз’яснювальна робота, заохочення поводитися зі сміттям правильно – конче мають бути. Але, наприклад, запровадження штрафів на випалювання трави привело до того, що наразі статистика пожеж майже в 2 рази менша, ніж торік.