smart home 3395994 1280Впродовж десятиліть розумний будинок залишається опорою масової культури та час від часу з’являється у фільмах та мультиках про майбутнє. Проте, майбутнє вже стукає у двері. У багатьох будинках розумні пристрої вже стали частиною побуту.

Так, Google Nest ідентифікує відвідувачів, світильники Philips Hue можна запрограмувати на зміну кольору на основі циркадного ритму власника будинку, холодильник Family Hub від Samsung фотографує те, що залишилося і робить пропозиції покупок на основі дієтичних вподобань. У 2020 році Samsung також похвалився майбутнім супутником-роботом на ім'я Баллі, який може кататися як BB-8 із «Зоряних воєн» і допомагати управляти розумними домашніми пристроями.films flat screen furniture home house interior living room movies 914051

Здебільшого ми все ще повністю керуємо своїми пристроями, але, за словами професора Массачусетського технологічного інституту (MIT) Джозефа А. Парадизо, це скоро зміниться. Науковець вважає, що незабаром у нас з'являться активні системи: пристрої бачитимуть і чутимуть, як люди, і навіть зможуть пропонувати та підказувати.

У 2018 році Amazon потестувала цю ідею за допомогою функції Alexa Hunches, яка може виконувати невеликі завдання, наприклад, вимикати розумні світильники без вашої вказівки, коли ви лягаєте спати. До січня цього року користувачі мали дати дозвіл Alexa приймати рішення самостійно. Але тепер, як тільки ви виберете цю функцію, Alexa може сама вирішувати, що робити вдома, таким чином виходячи за рамки своїх звичних обов’язків.

По мірі розвитку технологій штучний інтелект (ШІ), який являє собою опору сучасних технологій, швидше за все, внесе зміни до багатьох сфер нашого життя. Однак будь-яка помилка може призвести до зворотних реакцій. Хоча ШІ вже стійко увійшов у наше життя і зробив його набагато зручнішим та простішим, ми все одно повинні бути дуже обережними щодо того, як і де ми його використовуємо. Наприклад, один з найбільших онлайн покер-румів у світі, PokerStars, розробила школу покеру, де ви можете навчитися стратегії покеру, не ризикуючи грошима. Все більше людей можуть стати гравцями професійного рівня, оскільки штучний інтелект допомагає їм швидше вчитися. Водночас, PokerStars надзвичайно ретельно стежить за тим, щоб жодні заборонені інструменти та послуги ШІ не могли проникнути в гру та штучно вдосконалити чиїсь навички. У компанії є власні команди Game Integrity, які забезпечують безпеку та справедливість гри. Інвестиції та розробки у галузі кібербезпеки та виявлення штучного інтелекту є їх пріоритетом протягом багатьох років.

Передбачається, що до 2030 року ми будемо використовувати близько 50 мільярдів підключених пристроїв по всьому світу, створюючи розумні мережі в будинках та поза ними.

Деякі з найбільших успіхів у сфері розумних пристроїв були досягнуті в обчислювальній потужності, розмірі датчиків, розпізнаванні мови та природній мові. Але сучасні пристрої готові реагувати не лише на голосові команди. Навколишні технології вчаться бути чутливими до нашого руху, погляду, постави, мови тіла, теплової біометрії та нюансів нашого голосу.

На виставці побутової електроніки (CES) у 2020 році компанія Panasonic представила нову концепцію, засновану на технології, що реагує на активність і призначена для прогнозування вашої поведінки вдома, включаючи біометричні датчики, які регулюють кімнатну температуру на основі температури вашого тіла. Тим часом китайський бренд побутової техніки Haier продемонстрував концепцію гнучкої та доступної кухні, яка може регулювати висоту приладів за допомогою розпізнавання голосу та обличчя, щоб визначити, хто користується ними у певний момент часу.smart home 3395994 1280

Новітні технології можуть допомогти нам менше покладатися на екрани, оскільки вони стають вже не такими потрібними для керування пристроями. Наші цифрові помічники вже можуть отримувати доступ до багатьох програм без необхідності розблоковувати телефон. Очікується, що такі типи взаємодій обов’язково стануть доступними у всіх сферах життя.

Ці технології можуть допомогти зробити будинки більш екологічними. У звіті WGSN «Майбутній дім 2030 року» розглядалися нові технології, які могли б це зробити. Хорошим прикладом є VibroSense, пристрій на основі штучного інтелекту, розроблений дослідниками з Корнельського університету. Відстежуючи вібрації у стінах, стелі та підлозі, VibroSense контролює та регулює 17 різних типів побутових приладів у будинку, вимикаючи крани, та попереджаючи жителів про мокрий одяг, залишений без нагляду в пральній машині.

У звіті WGSN докладно розповідається про те, як наші житлові простори будуть дедалі більше оцифровуватися та матимуть змогу змінюватись візуально чи на слух відповідно до нашого настрою. В цьому їм допомагатиме доповнена реальність (AR) та глибоке навчання, що може призвести до творчого буму, особливо у сфері домашнього декору. Так, IKEA вже поділилася своєю ідею про те, на що незабаром будуть спроможні наші будинки у своєму проекті «Повсякденні експерименти» з датською дизайнерською лабораторією SPACE10, запропонувавши штори, які регулюються відповідно до сонця, та додаток AR, який перетворює об’єкти у вашому домі в музичний оркестр, скануючи та присвоюючи кожному з них звук, який можна змінити, переставляючи об’єкти.

Ідея того, що дизайнери зможуть створювати настрій або атмосферу, є фантастичною. Можливо, в майбутньому їм доведеться думати про те, як поєднати освітлення з кольорами, звуками, зображеннями та тактильними властивостями дому.

Але, як кажуть, безкоштовний сир буває лише в мишоловці. А ціна, яку доведеться заплатити користувачам – конфіденційність. Проте, як показують події останніх років, далеко не всі захочуть нею поступитися. З огляду на велику реакцію проти Big Tech, яку ми спостерігали протягом останніх кількох років, споживачі, здається, зараз більше піклуються про конфіденційність та етику.